Avrupa bankasından Türk bankacılığına övgü

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk bankacılık sektörünün sermaye yapısının güçlü olduğunu açıkladı. EBRD Yöneticisi Francis Malige, “Türk bankalarıyla ilişkilerimizden oldukça memnunuz” dedi.

Akşam Gazetesi

Avrupa bankası, Türk bankacılık sektörünün sağlam yapısına dikkat çekti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Finansal Kurumlar Yönetici Direktörü Francis Malige, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını koruduğunu belirtti. Malige, bankaların kârlılıklarında dalgalanma görülse de bu konunun endişe yaratmadığını söyledi.

FİNANSA 1.2 MİLYAR EURO

EBRD'nin Türk bankalarıyla işbirliklerinin uzun süreli olduğunu ve son dönemde Türk bankalarıyla imzaladıkları finansman anlaşmalarının sayısının arttığını dile getiren Malige, "Yılın bu dönemi itibarıyla Türk bankacılık ve finans sektöründeki yatırımlarımız 600 milyon euro seviyesinde ama yıl henüz bitmedi ve yıl sonuna kadar devam edeceğiz" dedi. Malige, geçen yıl ise Türkiye'deki toplam 2.5 milyar euro'luk yatırımlarının 1.2 milyar euro'sunu finans sektörünün oluşturduğu söyledi. Türk ekonomisinin yüksek enflasyon döneminden çıkmaya başladığını ve toparlanma yolunda olduğunu vurgulan Francis Malige, bu süreçte Türk bankacılık sektörünün güçlü performans sergilediğini belirtti.

İLİŞKİLERİMİZDEN MEMNUNUZ

Yaklaşık 20 yıldır Türk bankacılık sektörünü yakından takip ettiğini ifade eden Malige, şunları söyledi: "Türk bankacılık sektörü güçlü sermaye ve likidite tamponlarına sahip. Şu an sektördeki en büyük zorluk yüksek faiz ortamının yarattığı istikrarsızlık. Ancak artık daha istikrarlı bir makroekonomik politika olduğu için bankalar bu belirsizlikten çıkıyor. Öte yandan, sektörde kârlılık biraz dalgalı ama yine de sağlıklı kârlılık seviyelerinin devam ettiğini görüyoruz. Türk bankaları güçlü sermayeli ve bankalarla ilişkilerimizden oldukça memnunuz."

BANKALARIN SEKİZ AYLIK KÂRI 382.8 MİLYAR LİRA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sektörün ağustos ayı verilerini açıkladı. Buna göre ağustosta bankaların kârı 34.05 milyar dolar oldu. Geçen yıl aynı dönemde kâr 34.7 milyar dolar düzeyindeydi. Bankacılık sektörü net kârı ocak-ağustos döneminde ise yüzde 9.1 artarak 382.8 milyar TL'ye yükseldi. Bankacılık sektörünün aktif toplamı 29 trilyon 689.8 milyar TL, özkaynaklar 2 trilyon 547.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı ayda, sektörde krediler 14 trilyon 638.6 milyar TL, mevduat 17 trilyon 460.6 milyar TL olarak gerçekleşirken, bankacılık sektörü sermaye yeterliliği standart rasyosu yüzde 16.97 oldu.

YABANCI YATIRIMCI TÜRKİYE'YE GÜVENİYOR

Malige, Türkiye'nin son bir yıldır Ortodoks makroekonomi politikalarını uyguladığını anımsatan Francis Malige, "Bence herkes, özellikle yabancı yatırımcılar ve kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki bu geri dönüşü memnuniyetle karşılıyor, bu politikaların kalıcı olduğu gerçeğine güveniyor" dedi.