Av yasağı 1 Eylül'de kalkıyor! 50 TL'den ucuza balık yiyemeyeceğiz

Denizlerde yeni sezon başlıyor. Balıkçılara ve tüketicilere balık boyutlarına dikkat edilmesi çağrısı yapılırken, sezonun bereketli geçmesi bekleniyor. Balıkçılara göre, en ucuz balığın kilosu 50 TL olacak.

Av sezonu Akdeniz'de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül'de başlayacak. Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, hem balıkçıların hem de tüketicilerin bilinçli olması gerektiği uyarısında bulunarak balık boyutlarına dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Karakulak, "Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alınmalıdır. Bu boyun üzerindeki büyük balıklar tutulmalı. Her bir balığa en az bir defa üreme şansı verilsin ki nesilleri devam etsin. Tüketiciler tezgahtaki küçük balıkları almazsa yanlış avlanmanın da önüne geçmiş olur. Ayrıca bu sezon da bol palamut çıkması bekleniyor" diye konuştu.

DİKKATLİ AVLANIN

Tüm av araçlarının deniz ekosistemine bir zararı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karakulak, şöyle devam etti: "Gırgır ve trol balıkçılığı endüstriyel balıkçılığa girer. Onların zararları daha fazla. Yakaladığı av miktarları daha fazla oluyor. Yani hedeflediği türün dışında istenmeyen birçok deniz canlısını da avlayabilmekte. Özellikle koruma altında olan memelilerin, köpek balıklarının da tesadüfen yakalanması söz konusu. Bu iki av aracının avcılığında ıskarta oranları oldukça yüksektir. Bu da ekosisteminin biyoçeşitliliğinin azalmasına yol açıyor. Balıkçılar da buna dikkat ederse kıyılardaki biyoçeşitlilik korunur."

MASRAFLAR YÜKSELDİ

Bu yılki sezondan umutlu olduklarını belirten 55 yaşındaki balıkçı Selçuk Topçu da, şunları söyledi: "Her yıl yeni umutlarla sezona başlıyoruz. İnşallah bu sene geçen senekinden iyi olacak. Ama bu yıl geçen yılın fiyatları olmaz. Çünkü maliyet ve masraflar arttı. Satışlar artar, tezgahta çeşit çoğalır ama fiyatlarda çok azalma olmaz. En çok satan balık mevsim balığıyla palamut, hamsi, istavrit olur. Sezon ekim aylarında da çinekop, sarı kanat olur. Bu yıl, en ucuz balık küçük balık olur. En ucuzunun kilosu 50 lira olur."

PALAMUT VE HAMSİ BOLLUĞU BEKLENİYOR

Türkiye'nin balık ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Karadeniz'de de balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak yeni av sezonunda palamut, çinekop ve hamsi bolluğu bekliyor. Uzun süre denizde kalacak teknelerin boyama işlemleri biterken, motor bakım işlemleri de devam ediyor. Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, bu yıl Karadeniz'de balık olup olmaması konusunda sonar cihazlarıyla yaptıkları ön araştırmada bol balık tespit ettiklerine değinerek, "İstanbul Boğazı'ndan göç balıkları geçiş yaptı. Denizde bu sene hamsi de, palamut da, çinekop da var. Palamut olduğu yıllarda hamsi az olur diye bir algı var ama geçen yıl palamudun bol olduğu yılda bile 250 bin ton hamsi tutuldu. Bu yıl yine 250 bin ton civarında hamsi tutulacağını düşüyorum" diye konuştu.

MARKASIZ AĞA PARA CEZASI KESİLECEK

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da, "Bu sene bütün av araçlarına markalama yapacağız. Bu sayede hem av gücümüzü göreceğiz hem de sahipsiz ağların kimin olduğunu bulacağız. Marka takmayanlara para cezası uygulanacak. Markalanmamış ağlarla denize çıkarlarsa ağlarına el konulacak" dedi.