Atıl tarım arazilerine yüzde 75 hibe desteği

İşlenmeyen veya nadasa bırakılan tarım arazileri için bu yıl 520 milyon lira ödenek ayrıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 1.73 milyon dekar araziye yüzde 75'lik hibe desteği verilerek bitkisel üretim hedefleniyor.

HABER MERKEZİ

Atıl, işlenmeyen veya nadasa bırakılan tarım arazilerinin etkinleştirilmesine dönük Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Karar kapsamında 1.7 milyon hektar araziye 520 milyon lira hibe desteği verilecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, karar kapsamında 81 ilde tarım arazilerinin etkin kullanımı amacıyla bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik proje uygulanacağını bildirdi. Yumaklı, 2021'den bu yana 81 ilde öncelikle işlenmeyen ve nadasa bırakılan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlardaki bitkisel üretimin artırılması amacıyla TAKE Projesi'ni yürüttüklerini ve üreticilere azami yüzde 75 hibeli olmak üzere tohum, fide ve fidan temin ettiklerini söyledi.

ÇELTİK TEŞVİK EDİLDİ

Yumaklı, şunları kaydetti: "TAKE Projesi ile öncelikle işlenmeyen, nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulayarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılmasını, iklim değişikliğini dikkate alarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesini sağlıyoruz. Bunun yanında, çeltik üretiminin yoğun olarak yapıldığı Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Karabük ve Samsun illerimizde iklim değişikliğini dikkate alarak su tüketiminin azaltılmasına yönelik de 2 bin 513 dekar alanda çeltik üretiminde damla sulama sistemlerini devreye aldık. Ayrıca Kastamonu, Diyarbakır, Çankırı, Kırıkkale ve Düzce illerinde de 18 bin 500 dekar alanda çeltik üretimine yönelik projelere kaynak tahsis ettik."

AŞILAMA YAPILDI

TAKE Projesi ile doğal ekolojilerde bulunan bitki türleri üzerinde aşılama ve çeşit değişimi gibi teknik uygulamalar gerçekleştirerek birim alandan elde edilen verimin artırılmasını sağladıklarını belirten Bakan Yumaklı, 2023'te 4 bin 500 dekar alanda menengiç (Antep fıstığı), delice (zeytin) ve ahlat (armut) aşılaması yaptıklarını da söyledi.

2023'TE 390 PROJEYE DESTEK VERİLDİ

Bakan Yumaklı, bakanlığa bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen proje ile ayrıca, tarla bitkileri ekim alanlarında artış olduğunu, nadas alanlarının azaldığını ve işlenmeyen alanların etkin kullanıldığını vurguladı. Yumaklı, şunları söyledi: "TAKE Projesi ile 2021-2022 yıllarında 500 milyon lira bütçe ile yaklaşık 3,4 milyon dekar alanda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları gerçekleştirip beklenen hedefimize ulaştık. 2023'te ise Bakanlığımızın 450 milyon lira katkısı ile toplam 390 projeye destek verdik. Bu projelerden 110 bin çiftçimiz faydalandı. 2 milyon dekar alanda tarla bitkileri, 12 bin dekar alanda meyve ve 29 bin dekar alanda da sebze ekim ve dikimi yapıldı. 23 bin ton sertifikalı tohum ile 42 milyon adet fideyi üreticilerimize temin ettik. Proje kapsamında ayrılan kaynağımızın 127 milyon lirasını deprem, 323 milyon lirasını da diğer illerimize tahsis ettik." TAKE projeleri ile Kent Tarımı'nı da desteklediklerinin belirten Yumaklı, "2023'te desteklediğimiz 390 projenin 76'sını Kent Tarımı projeleri oluşturuyor. Bakanlığımız bu projeler kapsamında, 20 bin 875 çiftçimize 58 milyon 298 bin 353 lira tutarında ayni destek sağladı" dedi.

200 MİLYON LİRA DEPREM BÖLGESİNE

TAKE projelerini desteklemeyi sürdüreceklerini vurgulayan Yumaklı, "2024 yılı için 520 milyon lira ödenek tahsis edilen, Cumhurbaşkanı kararında belirtilen başlıklardaki TAKE projeleri ile ülkemiz genelinde 1.73 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılmasını hedefliyoruz. Bu yılki ödeneğimizin 200 milyon lirası 6 Şubat depreminden etkilenen illerimize, 320 milyon lirası da diğer illerimize ayrıldı. Çiftçilerimize sağladığımız hibe ve desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz" dedi.