Atıktan alev önleyici, nar kabuğundan deri

Döngüsel ekonominin önemindeki artış, girişimcileri bu alana yönelik ürün geliştirmeye teşvik ediyor. Nar kabuğundan deri çanta ve cüzdan üreten Pomeco ile maden atığından yangın önleyici üreten Fire Stopper, İzmir'de düzenlenen tasarım yarışmasında ödüllendirildi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Üretimdeki 70 yıllık birikimi ve 35 milyar dolarlık ihracat hacmiyle dünya otomotiv pazarında yüzde 1.5 pay alan Türk otomotiv endüstrisi yeni iş modelleriyle global pastadaki payını artıracak. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektördeki katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla 2012 yılından bu yana düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nın (OGTY) 13'üncüsü İzmir'de düzenlendi. Yarışmada 900 bin TL'lik büyük ödülün sahibi, nar kabuğu atığından bitki bazlı ve yüksek performanslı deri alternatifi üreten İpek Tüysüzoğlu oldu.

4-5 MARKAYA ÜRÜN VERİYOR

Otomotiv ve tekstilde derinin kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilen biyo deri, bir yandan tarım sektöründeki atıkları bertaraf ederken, diğer yandan hayvansal üretimi düşürüyor. Endüstri Mühendisi İpek Tüysüzoğlu, "Vegan olduğum için bu konuda hassasiyeti olan tüketicilerin talebine yanıt vermek için bu ürünü geliştirdim. Şu anda moda tarafında 4-5 firmaya ürün göndermeye başladık. Otomotivde 2 marka için ürün geliştirme çalışmalarımız sürüyor. Biyo deriden istenilen renk ve ebatta çanta, cüzdan ve ayakkabı üretebiliyoruz. 1 sene içinde yurtdışına da açılmayı hedefliyoruz" dedi.

EŞYA TAŞIYAN İHA

Yarışmada Fire-Stopper projesiyle ikinci olan Büşra Atkesen ise maden atıkları kullanarak yangın önleyici malzemeyle yangın esnasında alevlerin yayılmasını engelliyor. Atkesen, bu projesiyle 600 bin TL'lik ödülün sahibi oldu. BBA VTOL projesi ile üçüncü olan Ahmet Serdar Batkan 550 bin TL ödül aldı. Sağlık ve savunma sektörlerindeki lojistik ihtiyaçları karşılamak için insansız hava aracı sistemleri geliştiren BBA VTOL, tıbbi malzeme ve kritik öneme sahip ürünlerin çevre dostu şekilde hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlıyor.

GİRİŞİMLERİN YÜZDE 60'I ŞİRKETLEŞTİ

OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu "OGTY ile gençlere yatırım yapıyoruz. Geldiğimiz noktada sektörümüzdeki her iki yatırımdan biri OGTY'den çıkıyor. İTÜ Çekirdek ile işbirliği kapsamında desteklediğimiz girişimlerin yüzde 60'ı şirketleşiyor. En büyük uğraşımız zaten onların endüstriye kazandırılması. Bugüne dek dereceye giren projelerin cirosu 26 milyon doları geçti. İstihdam sayısı 1.500'ü aştı. Değerleme 360 milyon dolar oldu. TOGG'a parça veren çok sayıda start-up var. Bunların dördü OGTY'den çıktı. TOFAŞ'a parça veren, Ford'la çalışan firmalarımız var. Artık mobilite girişimcileri nereden can suyu alacağını biliyor" dedi.

PEDAL GÜCÜNÜ ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Digiforming, ile dördüncü olan Aziz Karaburun 500 bin TL ödüle layık görüldü. Digiforming, pres hatlarında derin çekme yöntemiyle sac şekillendirme işlemi esnasında oluşan yırtık, incelme ve kırışma hatalarının oluşmadan önce önlenmesi amacıyla geliştirildi. Genoride ile beşinci olan Gökhan Yağcı da 450 bin TL almaya hak kazandı. Yağcı'nın geliştirdiği sistem, pedal gücünü doğrudan elektrik enerjisine dönüştürerek, mekanik bağlantıları ortadan kaldırıyor ve dijital olarak kontrol edilen sabit pedal direnci sunuyor.

3 MİLYON TL NAKDİ ÖDÜL

Türk otomotiv girişimcilik ekosisteminin en önemli parçasına dönüşen OGTY'de ilk beş proje 3 milyon TL nakdi ödül ve Patent Tescil Ödülü aldı. OİB Başkanı Baran Çelik, "Türk otomotiv endüstrisinin dönüşüm sürecinde yeni yatırımlara ve genç girişimcilere destekler sağlamaya öncülük ediyoruz" dedi.