Miray ÇİMEN / ANKARA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre politikaları kapsamında hazırladığı 'Avrupa Geri Dönüşüm Stratejisi 2020' projesine odaklandı. Geri dönüşüm tesislerine ilişkin çalışmalarını hızlandıran Bakanlık, Balıkesir Katı Atık Yönetimi Projesi'ni tamamladı. Diyarbakır, Konya ve Çorum Katı Atık Yönetimi projelerinin inşaat süreci ise devam ediyor.
1 milyar liralık katma değer
Atık yönetimine ilişkin düzenlemeleri AB direktifleri doğrultusunda geliştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, 2003'te 46 geri dönüşüm tesisinde 4 bin kişi istihdam edilirken, 62 milyon lira katma değer sağlandı. 2011'de ise geri dönüşüm tesisi sayısı 898’e çıkarken, 60 bin kişiye de istihdam sağlandı. Bu faaliyetlerden ise yıllık 1 milyar liradan fazla katma değer elde edildi.
AB'nin 2020 hedefi 42 milyar euro gelir
AB ülkelerinin, 2020 yılına kadar uygulamaya koyması gereken kriterler yerine getirildiğinde, geri dönüşüm yoluyla Avrupa genelinde her yıl 42 milyar euro gelir elde edilecek. Atıkları ekonomiye kazandıracak proje ile AB ülkelerinde toplam 400 bin kişiye yeni istihdam imkanı da sağlanacak.
4 projeye 65 milyon lira
Bakanlık, AB mevzuatı kapsamında bir dizi projeye de hız verdi. Balıkesir Katı Atık Yönetimi, Diyarbakır Katı Atık Yönetimi, Çorum Katı Atık Yönetimi, Konya Katı Atık Yönetimi projeleri bunlardan bazıları. Dört projenin toplam bedeli ise yaklaşık olarak 65 milyon lira.
Tesisler artacak
Balıkesir Katı Atık Yönetimi Projesi'yle 100 kişiye istihdam sağlandı. Konya, Diyarbakır, Çorum projelerinin inşaatı devam ediyor. Ülke genelinde yaygınlaştırılacak tesislerin devreye girmesiyle, 10 binlerce kişiye istihdam sağlanacak.