Atık değil, hammadde alıyoruz

“Türkiye Avrupa'nın atık çöplüğü” iddialarına, Prof. Dr. Birpınar, “İthal edilenler çöp değil, hammadde” yanıtını verdi. Sanayici, atıkları dönüştürerek Avrupa'ya satıyor.

Türkiye'nin atık ithalatına yönelik yabancı basında yer alan ve Türkiye'yi 'Avrupa'nın atık çöplüğü' ilan eden asılsız haberler tartışmalara neden oldu. Son olarak DW'de yer alan haberde, Avrupa Birliği'nin (AB) geçen yıl yarıya yakını Türkiye'ye olmak üzere toplam 33 milyon ton atık ihraç ettiğine vurgu yapıldı. Sosyal medyada bu haber üzerine dönen eleştirileri yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, "İthal edilenler çöp değil, sanayinin hammaddesi. Demir çelik sanayinin getirip eritip yeni ürün ürettiği hammadde. Kağıt ise kartona dönüşüyor. Karışık çöp gelmesi mümkün değil" dedi.

BİRE 7 KAZANDIRIYOR

AKŞAM'a konuşan geri dönüşüm sektörü temsilcileri de haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekiyor. Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ömer Karadeniz, "Türkiye'nin çöp atığı merkezi olma durumu asla yok. Biz 2021'de ton başına 286 dolar ödeyerek plastik atık ithal ettik. Bunları işleyip mamul haline getirerek dünyaya 2 bin dolara geri satıyoruz. Yani 1'e 7 kazandırıyoruz. Diğer yandan üretimde geri dönüştürülmüş mamul kullanarak çevreye ciddi katkı sağlıyoruz" dedi.

YILLARA GÖRE İTHALAT (TON)

Atık türü 2020 - 2021

Metal 11.332.005 - 12.700.000

Plastik 775.342 - 685.000

Kağıt 1.520.000 - 1.200.000

Cam 72.653 - 54.884

Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, daha önce de müsilaj konusunda yapımcı Armağan Çağlayan'a ders vermişti.

HABERLER KASITLI OLARAK YAPILIYOR

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu da, haberlerin Türkiye'nin geri dönüşüm şirketlerine rakip konumdaki Avrupalı firmalar tarafından yaptırılmış olabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye'nin atık değil hammadde ithal ettiğine vurgu yapan Eroğlu, "Dünyada pek çok firma geri dönüştürülmüş hammaddeyi zorunlu tutuyor. Atıkları ne kadar dönüştürebilirsek o kadar iyi" dedi.