İhracatçılar rotayı Asya pazarlarına çeviriyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, başta Çin ve Hindistan’a dikkati çekerek, “Asya ve Pasifik coğrafyasını artık ihracat pazarlarımız olarak görmenin vakti geldi, geçiyor. Dış ticaret açığı verdiğimiz bu ülkeler ithalat için uzak değilse, ihracat için hiç uzak değildir” ifadelerini kullandı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ‘Yeniden Asya, Türkiye’nin Asya Ülkeleri ile Ticaretinin Geliştirilmesinde Yeni Perspektifler’ toplantısı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
YENİ DÖNEME GİRİLDİ
Salgın sonrası dönemde özellikle bölgesel çapta ticaret anlaşmalarının daha fazla telaffuz edileceğini, ekonomik bloklaşmaların ön plana çıkacağı yeni bir döneme girileceğini öngördüklerini ifade eden Pekcan, şunları kaydetti: “Yeniden Asya Girişimi doğrultusunda, Türkiye’nin ticaretinde açık verdiği bölge ülkeleriyle ticaret kompozisyonunun dengeli bir yapıya kavuşturulması için, başta İş Konseyi başkanlarımız olmak üzere değerli iş insanlarımızın bu yıl daha fazla çaba sarf etmeleri son derece kritiktir. Avrupa’nın yavaşladığı bir dönemde, yeni pazarlara açılarak ihracatımızı sürdürülebilir kılmak için bir engel görmüyoruz.”
ÇİN TRENİ ÖNEMLİ ADIM
Pekcan, Bakanlığı temsilen halihazırda 26 ülkedeki 38 merkezde 54 müşavir ve ataşenin görev yaptığını vurgulayarak, “Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki ülkelerle ticari diyaloğumuzu artırmak ve modern İpek Yolu olarak adlandırılan Orta Koridor’un canlandırılması amacıyla ülkemizi Avrupa ve Çin arasında bir köprü haline getirmek hedefiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 4 Aralık’ta başlatılan ve İstanbul’dan Çin’e demir yoluyla ihracatın önünü açan blok ihracat treni seferleri, bu doğrultuda gerçekten önemli bir adımdır. Deniz yoluyla 35-40 günü bulabilen taşımacılık süresi 13 güne inmiştir.”
17.5 MİLYAR DOLAR GELDİ
Bakan Pekcan, 2019 itibarıyla bölge ülkelerinden Türkiye’ye gelen yatırım tutarının 17.5 milyar dolar olduğunu söyledi.
TİCARETİ ARTIRMAK İÇİN NE İSTİYORSANIZ YAPALIM
Asya'ya yönelik yeni atılımlar yapmanın tam zamanı olduğunu belirten Pekcan, “Orta sınıfı gittikçe genişleyen, tüketim alışkanlıkları hızla çeşitlenen, teknoloji ve yenilikçilik altyapısı hızla gelişen devasa bir pazardan bahsediyoruz. Bu nedenle ‘Yeniden Asya’ demenin tam zamanıdır” dedi. Pekcan, şunları kaydetti: “Biz neden bu ülkelere yeterince ihracat yapamıyoruz? Bizim Singapur ile STA’mız var, gümrük vergilerimiz sıfır, Güney Kore ile STA’mız var. Japonya görüşmeleri sürdürüyoruz ama sanayi ürünlerinde zaten yüzde 47’sinde gümrükler sıfır. Lojistik de kısaldı, destekleri de bu bölgelere diğer bölgelere nazaran daha fazla veriyoruz. Daha ne istiyorsunuz bizden, söyleyin biz onları yapalım.”
İLİŞKİLERİMİZİ ARTIRIYORUZ
Türkiye'nin Avrupa kıtasının doğusunda, Asya’nın da en batısında yer alan bir ülke olduğunu hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu da, “Bu benzersiz konumumuzu en iyi şekilde değerlendirmek için hep birlikte çalışıyoruz. Hem Doğu hem Batı’yla ilişkilerimizi artırmaya çalışıyoruz ”diye konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin ilk ihracat treninin geçen ay Çin’e gönderildiğini de hatırlattı.