Astana'ya Türkiye'nin enerjisi damga vurdu  

Astana'da başlayan Expo 2017'ye Türkiye'nin devasa standı damga vurdu. Fuarda Türkiye'nin gelecekte enerji merkezi olacağına vurgu yapılırken, Türk firmaların fuara katkısına dikkat çekildi.  

EMRE DİNER

10 Haziran'da Kazakistan'da başlayan 2017 Astana Expo'ya, 100'den fazla ülke ve uluslararası organizasyonun katılım göstermesi ve 5 milyonu aşkın ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. 10 Eylül'e kadar 93 gün boyunca devam edecek olan fuarda Türkiye de yerini aldı. 195 ülkenin katıldığı fuarda Türkiye'nin standı en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 8. sirada yer aldı. Türkiye'nin gelecekte enerji merkezi bir ülke olacağının anlatıldığı fuarda 3. Havalimanı'nın maketleri, yenilebilir enerji kaynakları ve yöresel lezzetlerin bulunduğu kültürel mutfak ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Stantta Türkiye'nin misafirperverliğinin simgesi haline gelen Hz. Mevlana'nın 'Ne olursan ol gel' sözü giriş ve çıkış kapılarına asıldı.  

243 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, yatırım iklimini iyileştirme çalışmalarının sonucu Kazakistan’ın Dünya Bankası'nın yatırım yapılabilir ülke sıralamasında 35'inci olduğuna vurgu yapıldı. Son 12 yılda Kazakistan’ın 243 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğinin ifade edildiği açıklamada, 2016'da çekilen yatırım miktarının 20.6 milyar dolara ulaşarak, 2015 yılına kıyasla yüzde 40 arttığı kaydedildi. 

TÜRK ESERLERİ İLGİ ÇEKTİ  

Expo 2017 için Türk firması Sembol İnşaat’ın 175 hektarlık alan içerisinde inşa ettiği yapılar göz doldurdu. Fuarda Kazakistan’ın standı mahiyetinde olan 100 metre yükseklik ve 80 metre çapına sahip Nur Alem Küresi'nin mimarisi davetlilerden tam not aldı. Bu küre içinde enerji çalışmaları ve teknolojik aletleri sergilendi. 

En güvendiğimiz partnerimiz

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kızı ve Basbakan Yardımcısı Dariga Nazarbayeva fuarda AKŞAM'a açıklamalarda bulundu. Nazarbayeva, 1991'den beri Türkiye'nin Kazakistan'a verdiği diplomatik ve maddi desteğin unutulmadığını ifade ederek, "Türkiye'nin son 10 yıllık istikrarli gelişimini yakından takip ediyoruz. Ekonomik anlamda ve dünyada söz sahibi olma yolunda ilerleyen Turkiye'yi her anlamda örnek alıyoruz. EXPO 2017'ye ev sahipliği yapıyoruz. Dünyaya karşı iyi bir sınav verdik. Türk muteahhitler olmasa organizasyon sarkabilirdi. Bir kez daha söylemek isterim ki, Turkiye bizim en güvendigimiz partnerimiz" dedi. 

KATAR- BAE standı yanyana

Katar'I 'terörizme destek vermekle' suçlayarak diplomatik kriz yaratan BAE ülkeleriyle Katar pavyonunun yanyana yer alması da dikkatlerden kaçmadi. Katar'la BAE ülkeleri arasında yaşanan kriz EXPO 2017'ye de yansıdı. BAE'den gelen yetkililer Katar'ın standına gidilmemesi için kapılara özel güvenlik grubu yerleştirdi. 

ABD son anda ikna edildi 

EXPO 2017'ye katılma taraftarı olmayan ABD için yoğun diplomatik çaba gösterildiği belirtildi. Suriye görüşmelerinin gerçekleştiği Astana'daki zirveye davet edilmemesi nedeniyle yaşanan ufak çaplı krizi hatırlatan Washington yönetiminin zirveye katılma kararını son anda verdiği öğrenildi.