Asgari ücrette tüm yükü işverene bırakmayacağız

Bakan Işık, asgari ücrette patronlara teşvik sinyali verdi ama ekledi: ''Artışın yükü işverene bırakılmış olsa dahi yaptığımız çalışmada vergi öncesi kârlılık %4,5'tan %3,5'un altına düşmüyor. Yani maksimum kâr kaybı %21.''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bloomberg HT kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Işık, 2014 yılı verilerine göre Türkiye'de 3 milyon 453 bin 356 kişinin imalat sanayiinde çalıştığını bildirdi. Bu kişilerin 969 bin 700'ünün asgari ücretle çalıştığına değinen Işık, şöyle devam etti: 

Elimizden gelen tedbirleri alırız

"Asgari ücretle çalışan normalde toplam imalat sanayinde çalışanların yüzde 28,1'i, hatta bu rakamın içerisinde fazla ücret alıp işverenin asgari ücret üzerinden gösterdiği insanlar da var. Bu asgari ücretin artışını tüm yükü işverene bırakılmış olsa dahi bakanlık olarak yaptığımız çalışmada vergi öncesi kârlılık yüzde 4,5'tan yüzde 3,5'un altına düşmüyor. Yani maksimum yüzde 21 kâr kaybı oluyor. işvereni yalnız bırakmamaya, özellikle rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin üzerindeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz. Ama çok böyle yandık, bittik durumu yok. Her halükarda bu asgari ücret artışının Türkiye'deki istihdamı azaltmaması ve işsizliğin artmaması, sektörlerimizin rekabet gücünü olumsuz etkilememesi içinde elimizden gelen tedbirleri alacağız."

MİLYONLARIN GÖZÜ YARINKİ TOPLANTIDA 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren yeni asgari ücret rakamını belirlemek için yarın bir araya gelecek. Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Geçmiş yıllarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in muhalefet şerhiyle kabul edilen yeni asgari ücretin, bu yıl AK Parti'nin "Asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı kısa sürede uzlaşmayla belirlenmesi bekleniyor. Önceki yıllarda dört veya beş toplantının ardından belirlenen asgari ücret rakamının, bu yıl 1-2 toplantının ardından açıklanabileceği öngörülüyor. 

Mevcut ücret 1.000 TL

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 1.273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1.000 lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor. 

100 patrondan 65'i 'tam destek' diyor 

BU arada Eleman.net’in asgari ücret anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Ankete, yüzde 57’si asgari ücret karşılığında çalışan 12 bini aşkın aday katıldı. Katılımcıların yüzde 94’ü "Asgari ücreti yeterli buluyor musunuz?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. Eleman.net, ankete katılan firma yetkililerine ise iki soru sordu. "Asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesini destekliyor musunuz?" sorusuna "Evet, destekliyorum" yanıtını verenlerin oranı yüzde 65 olurken, "Hayır, desteklemiyorum" diyenlerin oranı yüzde 35 oldu. 

Yerli otomobil 4 yıla piyasada

Işık, yerli otomobilde 2019 sonuna kadar üretime geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Fiyat avantajı olması için de çok yoğun çalıştıklarını anlatan Işık, "Bugünden fiyat belirlemek doğru değil. Ciddi bir batarya maliyeti var, maliyeti TÜBİTAK'ta geliştirdiğimiz teknolojiyle düşürmenin gayreti içerisindeyiz. Maliyet azaldığı zaman aracın satış fiyatı çok daha düşecek" ifadelerini kullandı.

Putin kamuoyunda güç kaybına uğradı

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin bir miktar sanayiyi etkileyeceğini belirten Işık, hükümet üyeleri ve bakanlıkların bu konuda çalışma yaptıklarını, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istediklerini dile getirdi. Türkiye ile Rusya'nın bölgenin iki önemli ülkesi ve ticaret açısından da önemli iki partner olduğuna dikkati çeken Işık, "Tabii ki bir uçakları düştü, Putin'in iç kamuoyundaki uğradığı prestij kaybı bir süre daha dalga boyları azalarak da olsa devam edecek. Biz bu süreçte etkinin minimum olması için elimizden gelen bütün çalışmaları yapıyoruz" dedi.