Asgari ücrette rakam yok ama çözüm yakın

İşçi-işveren asgari ücret için ikinci kez buluştu. Her iki taraftan da masaya rakam gelmezken Türk-İş üçüncü toplantının bu hafta yapılmasını talep etti. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar “Haber bekliyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, 11 Aralık'ta ilk toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün ikinci toplantısını yaptı. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan toplantıda rakam telaffuz edilmezken Türk-İş üçüncü toplantının bu hafta yapılmasını talep etti. 1 saat süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar üçüncü toplantının günü konusunda "Günü henüz belli değil. Hükümet bunu görüşüp bize haber verecek" dedi.

İŞÇİLER GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerin de görüşlerinin alındığını anlatan Ağar "Heyetimizdeki 4 işçi ise geçim şartlarını anlattı. Herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Dolayısıyla şu anda bir sonuç yok. Ancak görüşmeler süratle devam edecek. Çünkü yıl sonuna da yaklaştık. Kısa zamanda bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz ama ortada rakam olmadığı için bir şey söyleme imkanımız da maalesef yok" dedi.

BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Asgari ücretlilerin geçim koşullarının, ev kirasının ve temel giderlerinin herkes tarafından bilindiğini dile getiren Ağar, "Büyükşehirlerde ev kirası 10 bin liradan aşağı değil. O nedenle bunları iyi değerlendirmek lazım. Bu insanların geçiminin, alım gücünün düşünülmesi gerekiyor. Dolayısıyla belirleyici hükümet olacak. Hükümet ile işverenin bu konuda yaklaşımları iyi olursa tahmin ediyorum üçlü mutabakatla sonuca gideriz. Bu hafta içerisinde tekrar bir araya gelerek bu işin sonucuna bir an önce gidilmesini düşünüyoruz" diye konuştu.

İLK RAKAMI BEKLİYORUZ

Ağar, "Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum. İnşallah sonucu iyi olur" dedi. Ağar, ilk rakamı işverenden beklediklerini vurgulayarak, işverenin henüz herhangi bir rakam sunmadığını söyledi. TÜRK-İŞ'in görüşmelerde "kırmızı çizgisinin" ne olduğuyla ilgili soruya Ağar, "Kırmızı çizgi, diye bir şey yok. 'Kırmızı çizgi' bana göre boş laf" yanıtını verdi. Asgari ücret halen net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücret yüzde 35'lik zam halinde 15 bin 392 lira olarak uygulanacak. Asgari ücret yüzde 40 zam olduğu takdirde 2024'te 15 bin 962 lira olacak. Yüzde 45'lik zamda 16 bin 532 lira, yüzde 50'lik zamda 17 bin 103 liralık bir asgari ücret ortaya çıkacak.

MUHTEMEL ZAM ORANLARI

Zam oranı Net ücret (TL)

Yüzde 35 15.392

Yüzde 40 15.962

Yüzde 45 16.532

Yüzde 50 17.103

Yüzde 55 17.673

ANKETLERDE ORTALAMA ZAM BEKLENTİSİ YÜZDE 40 ÜSTÜ

Yenibiriş'in çalışanlar ve İK yöneticilerinden oluşan 1.000 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 86'sı asgari ücrete yüzde 40 ve üzerine oranında bir zam bekliyor. Ankete katılanlar kendi maaşları içinse farklı öngörülerde bulundu. Ankete katılanların yüzde 59'u kendi maaşına yüzde 45 zam beklerken, yüzde 18'i yüzde 40 oranında, yüzde 13'ü yüzde 35-40 oranında zam beklentisi içinde.

Eleman.net ise asgari ücret konusunda iki farklı anket gerçekleştirdi. İşveren ve çalışanların 2024'te maaş artış beklentisi yüzde 30 ila 50 arası oldu. İkinci ankette ise zam aralığı soruldu. Gelecek yıl asgari ücrete tek zam yapılması konusunda ise çalışanların yüzde 41'i olumsuz görüş bildirirken, yüzde 25'i ise olumlu buluyor. İşverenlerin ise yüzde 30'u olumlu bulurken, yüzde 37'si enflasyonun düşüş eğiliminde olup olmadığının takip edilmesi gerektiğini belirtti.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA DA MASADA

Alınan bilgiye göre toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TÜİK, genel ekonomik duruma yönelik ve makroekonomik görünümle ilgili görüşlerin iletti. TÜİK bu yıl enflasyon ve geçim şartlarına yönelik fiyat gelişmeleri hakkında herhangi bir sunum yapmazken makroekonomik verileri paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisi de Orta Vadeli Program hedeflerini aktardı. Toplantıda, işgücü verilerine yönelik olarak bölümde Maliye kayıt dışı çalışmaya ilişkin sayılar sundu.