Asgari ücrette net ve brüt maaş nasıl hesaplanır? Brüt ve net maaş hesaplama ekranı 2020!

Net ve brüt maaş hesaplaması gündemde yer alan konu başlıklarından oldu. Birçok çalışanı yakından ilgilendiren konulardan olan asgari ücret toplantısı bugün yapıldı ve net ve brüt maaş miktarı netleşti. Maaşlar, saatlik, günlük ve haftalık olarak hesaplanmaktadır. Sürekli kafa karışıklığına sebep olan Net ve brüt farkı nedir? Asgari ücrette net ve brüt miktarı ne demek, nasıl hesaplanır?

Net ve brüt farkı yapılan toplantının ardından yoğun ilgi gördü. Asgari ücret toplantının ardından net maaş miktarı 2 bin 825 TL oldu. Çalışanlar için önem arz eden net maaş miktarı kesintisiz olarak verilecek olan ücret miktarını ifade eder. Net ve brüt farkı nedir? Asgari ücrette net ve brüt miktarı ne demek, nasıl hesaplanır? 

ASGARİ ÜCRETTE NET VE BRÜT MİKTARI NEDİR?

Brüt maaş; işçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, kesintiler ve vergilerin de dahil olduğu işveren tarafından maaş olarak ödenen toplam tutardır.

Net maaş; SGK primi, damga vergisi, gelir vergisi gibi kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen esas paradır.

Ne kadar emekli maaşı alırım? 2021 emekli maaşı kaç TL olacak?

ASGARİ ÜCRETTE NET VE BRÜT MAAŞ NASIL HESAPLANIYOR?

Hesaplamalar kural olarak brüt ücret üzerinden yapılır. Önce işçinin brüt çıplak yevmiyesi belirlenir. Toplu iş sözleşmesi ya da bireysel hizmet akdi ile daha fazla bir yevmiye öngörülmemiş ise yasa gereği aylık ücreti bulmak için günlük ücret 30 ile çarpılır. Ücretin haftalık olarak ödendiği hallerde aylık ücretin bulunması için önce günlük ücret bulunmalıdır. Haftalık ücret önce 7'ye bölünerek günlük ücret daha sonra 30 ile çarpılmak suretiyle aylık ücret bulunur. Haftalık ücretin 4 hafta ile çarpılması hatalı hesaplamadır.

GÜNLÜK MAAŞ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Maaş hesaplaması yaparken izin günleri de hesaba katılır. İş Kanunu'na göre işyeri sahibi haftalık izin günlerinde de ödeme yapar. Kısaca toplam maaş miktarınızı izin günlerinizi çıkarmadan 30 gün üzerinden hesap etmelisiniz. Aldığınız net maaşı 30 güne böldüğünüzde günlük çalışma ücretinizi elde edersiniz.

2021 AGİ ÜCRETİ NE KADAR?

Bekar 268,162 TL

Evli eşi çalışmayan 321,97 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 362,22 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 402,47 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 456,12 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 456,12 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 456,12 TL

Evli eşi çalışan 268,162 TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu 308,55 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu 348,80

Evli eşi çalışan 3 çocuklu 402,47 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu

Evli eşi çalışan 5 çocuklu 456,12 TL

Asgari ücret 2021 desteği ne kadar oldu, açıklandı mı? Asgari ücret desteği nedir, kimler alır?