Asgari ücrette ilk teklifler masada!

Üçüncü toplantı sonuçsuz! Asgari rakamlar masada gözler son buluşmada. Asgari ücret pazarlığında taraflar ilk kez rakam telaffuz etti. Çalışma Genel Müdür Nurcan Önder “TiSK asgari geçim tutarını 3.100 TL, Türk-İş 3.579 TL öngörüyor” dedi. Komisyon'a Hacettepe Üniversitesi'nin sunduğu asgari geçim tutarı ise 3.567 TL olurken Türk-İş en az 3.900 lira asgari ücret istedi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette pazarlık son toplantıya kaldı. Türk-İş'in ev sahipliğinde dün 3. kez toplanan Asgari Ücret Komisyonu'ndan sonuç çıkmadı ancak ilk rakamlar masaya geldi. TİSK, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarının baz alınmasını istedi. Türk-İş ise yaşanan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etti. Ücret görüşmelerinde her yıl baz alınan asgari geçim tutarını bu yıl yıl açıklamadı. Bunun üzerine komisyona Hacettepe Üniversitesi'nin hazırladığı rakam sunuldu. Buna göre asgari geçim tutarı hafif işte 2.979 TL, ağır işte 3.567 TL oldu.

KİM NE ÖNERDİ?

Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından ilk açıklama komisyon başkanlığını yürüten Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'den geldi. Hacettepe Üniversitesi'nin rakamlarını paylaşan Önder, "TİSK asgari geçim tutarını 3.100 TL, Türk-İş 3.579 TL öngörüyor" dedi. Önder, Türk-İş'in 3 bin 900 liranın altına düşülmeyeceğini belirttiğini kaydetti. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise uzlaşmazlıkların giderilemediğini belirterek kurda aşırı artış olduğunu, büyümeden refah payı istediklerini bildirdi. Irgat, "Geldiğimiz nokta itibarıyla vaad edilen, çalışanların refah seviyesinin artacağı asgari ücreti henüz bulamadık" dedi.

TİSK: TÜİK'E BAKALIM

Irgat, asgari ücret için dikkate alınan enflasyonun verisinde asgari ücretlilerin en çok kullandığı, gıda, doğalgaz, kira, elektrik, ulaşım, eğitim gibi kalemlerde enflasyonun yüzde 52'den fazla arttığını anlattı. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise TÜİK parametreleri doğrulusunda hesap yapıldığını ancak kendilerinin bir rakam telaffuz etmediklerini bildirdi. Yılsonu enflasyonunun aşağı yukarı belli olduğunu vurgulayan Koç, ekim ayından bu yana asgari ücretlilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini söylediklerini hatırlattı. Koç, "Önerilmiş rakam olmadı, enflasyona karşı korunacak. Enflasyon açıklayan farklı kurumlar var ama biz TÜİK'i esas almak durumundayız" şeklinde konuştu.

ÜÇ KONUDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Akansel Koç, Türk-İş ile "Asgari ücretteki işçi primlerinden de 5 puanlık yapılması, Gelir Vergisi birinci diliminin yıllık brüt asgari ücrete eşitlenmesi ve asgari ücret işveren desteğinin toplu sözleşmeleri işyerlerinde yüzde 6, diğerlerinde yüzde 3 olarak belirlenmesi" olmak üzere 3 konuda uzlaşmaya vardıklarını söyledi.