Asgari ücrette ilk teklif bugün

Asgari ücret Tespit komisyonu, 3. toplantısını bugün yapıyor. Çalışma Bakanı Bilgin'in ‘Rakamda uzlaşma olabilir' dediği toplantıdan karar çıkması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı ücretini belirlemek amacıyla üçüncü toplantısını bugün saat 14.00'te yapacak. Toplantıda taraflarca telaffuz edilecek ilk rakamlar masada olacak. İşçi kanadı, diğer taraflar rakam telaffuz etmeden herhangi bir açıklama yapmayacağını duyurmuştu. Bu toplantıya TÜİK'in enflasyon ile ağır, orta ve hafif işlerde çalışan bir işçinin kalori ihtiyacına göre sağlıklı beslenmesi kaynaklı gıdaların fiyat artışına yönelik yaptığı çalışmayı sunması bekleniyor. Üçüncü toplantıdan itibaren tarafların tavırlarına göre bir ücret belirleme safhasına gelinmesi muhtemel görülüyor.

Görüşmelerde çalışanları temsil eden Türk-İş, pazarlıkların 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını isterken, işverenleri temsil eden TİSK, işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücret talep ediyor. Üçüncü toplantının ardından dördüncü toplantının da en kısa sürede yapılması ve 2023'te geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor. Komisyon, ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantısını ise 14 Aralık'ta gerçekleştirmişti. Asgari ücret halen 5.500 lira olarak uygulanıyor.

BİLGİN: UZLAŞMAYA VARIRIZ

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bayburt'ta esnaf ziyaretinde bulundu. Bugünkü toplantıyı hatırlatan Bilgin "Bu toplantıdan sonra uzlaşmaya varacağımızı daha önce açıkladım. Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki bir beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz" ifadelerini kullandı.