Asgari ücreti bahane edenlere sıkı takip

Ticaret Bakanlığı asgari ücretteki artışı bahane ederek ürün ve hizmetlerine haksız zam yapan işletmeleri uyardı. Açıklamada “Tüm idari ve hukuki tedbirler kararlılıkla uygulanacak” denildi.

AKŞAM GAZETESİ

Ticaret Bakanlığı, asgari ücret artışını bahane ederek fahiş fiyat uygulamalarına yönelen işletmelere karşı gerekli tüm idari ve hukuki tedbirlerin alınacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 2026 yılı asgari ücretinin yüzde 27 artırılarak net 28 bin 75 lira olarak belirlendiği hatırlatılarak asgari ücretin fiyatlama davranışları üzerinde gerekçe gösterilerek haksız ve ölçüsüz fiyat artışlarına dönüştürülmesine kesinlikle izin verilmeyeceği bildirildi.

YOĞUN DENETİM OLACAK

Açıklamada, asgari ücretin toplam maliyet unsurlarından yalnızca biri olduğu, artış oranının tüm mal ve hizmet fiyatlarına bire bir yansıtılmasının ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığı vurgulanarak, "Asgari ücret artışını bahane ederek fahiş fiyat uygulamalarına yönelen işletmelere karşı gerekli tüm idari ve hukuki tedbirler kararlılıkla uygulanacaktır. Bakanlığımız koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı, il ticaret müdürlükleri ve il tarım müdürlükleri denetim ekipleri ülke genelinde sahada aktif şekilde görev yapmaktadır. Ayrıca, bakanlığımıza bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun ve sürekli denetimler gerçekleştirilmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

BAKANLIĞA BİLDİRİN

Vatandaşların, haksız fiyat artışı ve fırsatçılık içeren uygulamalarla karşılaşmaları halinde, bakanlığa ve resmi bildirim kanallarına gecikmeksizin başvurmalarının önem arz ettiği vurgulanan açıklamada, yapılan her bildirimin titizlikle değerlendirildiğine ve işleme alındığına dikkati çekildi. Açıklamada, gerekli hallerde, idari para cezalarının istisnasız uygulanacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Tüketiciyi mağdur etmeye yönelik haksız fiyat uygulamalarına ilişkin yaptırımlar, güncellenmiş ceza tutarları üzerinden en ağır şekilde hayata geçirilecektir. Fiyat istikrarını bozan, piyasada adil rekabeti zedeleyen ve vatandaşımızın alım gücünü hedef alan hiçbir uygulamaya müsamaha gösterilmeyecektir."

ŞİRKETLERİN YÜZDE 78'İ 'TEK ZAM' PLANLIYOR

PERYÖN ve Mercer, yeni yıl öncesinde iş dünyasının en kritik başlıklarından biri olan ücret politikalarını mercek altına aldı. Yapılan araştırma şirketlerin büyük bölümünün 2026'da tek ücret artışı planladığını ortaya koydu. Araştırmada, 2026'da tek ücret artışı yapacağını söyleyen şirketlerin oranı yüzde 78. Bu oran geçen yıl yüzde 60 seviyesindeydi. Şirketlerin yalnızca yüzde 19'u iki kez, yüzde 3'ü ise üç veya daha fazla ücret artışı planlıyor. SGK verilerine göre Türkiye'de aktif sigortalı çalışan sayısı 25.9 milyonu aşarken, asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 42 seviyesinde.

3 YILLIK PASAPORT HARCI 10 BİN LİRAYA ÇIKTI

Yeni yıla sayılı günler kala, vatandaşları yakından ilgilendiren değerli kâğıt bedelleri belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğle değerli kağıtların 2026 yılında uygulanacak satış bedellerine yüzde 25.49 oranında zam geldi. Yeni tarifeye göre kimlik kartı çıkarmak 220 lira olurken sürücü belgesi ise 1690 lira oldu. Pasaport harcı 6 aylık 2359 liradan 2960 liraya, 1 yıllık 3449 liradan 4328 liraya çıktı. Söz konusu bedeller, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak.

DEĞERLİ KAĞIT BEDELLERİ

Noter kağıdı 149

Beyanname 149

İkamet izni 964

Kimlik kartı (Değiştirme) 220

Kimlik kartı (Kayıp) 440

Aile cüzdanları 1.202

Sürücü belgeleri 1.690

Araç tescil belgesi 1.511

Yabancı çalışma izni 964

Pasaport bedeli 1.351

Pasaport harcı (6 aylık) 2960

Pasaport harcı (1 yıllık) 4328

Pasaport harcı (2 yıllık) 7066

Pasaport harcı (3 yıllık) 10039

Pasaport harcı (3+ yıllık) 14147

İŞVERENE MALİYETİ 40.874 LİRA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kamuoyuyla paylaştığı 2026'da uygulanacak asgari ücretin detayları netleşti. Buna göre yeni yılda brüt 33 bin 30 lira, net 28 bin 75 lira 50 kuruş olarak belirlenen asgari ücretin işverene aylık maliyeti 40 bin 874 lira 63 kuruş oldu.

Brüt ücretin 4 bin 624 lira 20 kuruşunu SGK primi ve 330 lira 30 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturuyor. Brüt asgari ücrete, 7 bin 184 lira 3 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 660 lira 60 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de ekleniyor. Yeni asgari ücret rakamıyla devletin her bir asgari ücretli için işverenlere verdiği asgari ücret desteği de 1000 liradan 1270 liraya çıkarıldı. Öte yandan, yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinden Genel Sağlık Sigortası (GSS) primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde 1 Ocak 2026 itibarıyla değişiklik yaşanacak.

ASGARİ ÜCRETİN MALİYETİ

Brüt asgari ücret 33.030

SGK primi işçi payı 4.624

İşsizlik sig. işçi payı 330

Kesinti toplamı 4.954

Net asgari ücret 28.075

SGK primi işveren payı 6.523

İşsizlik sig. işveren payı 660

İşverene maliyeti 40.214

İŞ DÜNYASI EK ADIMLAR İSTİYOR

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın: Bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için enerji, finansman ve vergi başta olmak üzere üretim maliyetlerini düşürücü ilave adımların da eş zamanlı olarak hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Özellikle gelir vergisi dilimlerinin son yıllardaki kayıpları giderecek şekilde güncellenmesi gerekiyor. Böylelikle brüt ücretle net gelir arasında açılan makas makul seviyelere gerileyecek ve yıllık toplam net ücrette artış sağlanacak. İşveren Sigorta Prim Teşviki'nin 2026 yılı Ocak ayından itibaren 2 puana indirilmesi ve SGK üst limitinin asgari ücretin 9 katına çıkarılması gibi uygulamalar işverene ek maliyetler oluşturacaktır. Bu noktada yeni teşvikler önemli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: Gelir vergisi dilimleri güncellenerek net ücretlerde artış sağlanması, işverenin yükünün azaltılması için de vergi ve prim desteklerinin güçlendirilmesi çalışanların refahını destekleyen, aynı zamanda üretim süreçlerini güçlü tutan adımlar olacaktır

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç: Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla uygulanması ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla tüm çalışanların alım gücünün kalıcı biçimde artmasını ve refah artışının sürdürülebilir hale gelmesini umuyorum.

ÖZDEMİR: VERGİ SİSTEMİNİ SADELEŞTİRELİM

MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir "üretimi destekleyici yapısal reformlar devreye alınmalı" çağrısı yaptı. Özdemir "Sanayi, ticaret ve maliye politikalarının birbiriyle birlikte işleyebildiği daha planlı ve yeni nesil bir reform silsilesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Daha sade bir vergi politikası bekliyoruz. Kesinlikle halkı, piyasayı, reel sektörü inandırıcı şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Piyasanın da bununla alakalı satın alacağı ciddiyette bir para politikasının ortaya konması gerekiyor" dedi. Özdemir "Enflasyonla mücadele tek başına para politikasıyla halledilebilecek bir konu değil. Mutlak suretle ülkemizdeki sanayi politikasıyla, üretimin önünü açan politikalarla ve ticaret politikalarıyla entegre yürütülmeli" diye konuştu. Özdemir, Türkiye'de enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı para politikasının artık sınırına gelindiğini kaydederek, "Bu dakikadan sonra tek başına sıkı para politikası uygulayarak enflasyonda daha dramatik düşüşleri elde edemeyiz. Biraz daha yatırım iştahının açılabileceği, belki beraberinde yapısal düzenlemelerin de destekleneceği bir sürece doğru giriyoruz" diye konuştu.