Asgari ücret pazarlığına ilk kez bir işçi katılıyor

2019’da geçerli olacak asgari ücret için görüşmeler bugün başlıyor. Toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alacak. 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını yapacak. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. 

GÜVENLİK GÖREVLİSİ  

Önceki senelerden farklı olarak bu yıl gözler komisyonda ilk kez yer alacak asgari ücretli çalışanda olacak. Kamuoyunun merak ettiği bu kişinin, Yalova Üniversitesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik-İş Sendikası üyesi kadın işçi olacağı öğrenildi. Yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta yapılacak. 

DESTEK DEVAM ETMELİ 

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücret belirlenirken sadece enflasyona odaklanılmaması gerektiğini belirterek, “İşverenlerimizin maliyeti, asgari ücret desteğinin kalkmasıyla yüzde 5 arttı. 2019 için bu desteğin artırılarak yeniden uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 

Zorlukları anlatacak

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçinin Türk-İş heyetiyle komisyona katılacağını anımsatarak, bu işçinin asgari ücretle geçinmenin zorluklarını anlatacağını söyledi. 

4 kişilik aile dikkate alınsın

Nazmi Irgat, asgari ücretin bir kişiye göre değil dört kişilik aile dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.