Jülide Sarıeroğlu'dan asgari ücret açıklaması

Asgari Ücret tespit Komisyonu’nun son toplantısı 31 Aralık’ta gerçekleştirildi ve 2017 yılı bitmeden asgari ücret zammının ne kadar olacağı kararlaştırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada 2018 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı.

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, net asgari ücretin kaç TL olduğunu açıkladı. Sarıeroğlu, “Net asgari ücret 1603 TL olarak belirlenmiştir.” dedi. Böylelikle asgari ücrete yüzde 14.2 oranında zam yapılmış oldu.

Yasal kesintiler yapılıp asgari geçim indirimleri dahil edildikten sonra asgari ücretlinin eline geçecek net tutarlar da belli oldu.

Buna göre ücret tutarları şöyle oluştu:

Bekar-Çocuksuz: 1603,12 lira

Evli-Eşi çalışmayan: 1633,57 lira

Evli-Eşi çalışmayan +1 çocuklu: 1656, 40 lira

Evli-Eşi çalışmayan +2 çocuklu: 1679,23 lira

Evli-Eşi çalışmayan +3 çocuklu: 1709,67 lira

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda toplandı. Toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Genel Sekreter Akansel Koç başkanlık yaptı.

Bakan Sarıeroğlu, yeni asgari ücret rakamını uzun süren müzakere sürecinin ardından belirlendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Milyonlarca çalışanımızı ilgilendiren böylesi önemli bir konuda görüşmelerimizi büyük bir hassasiyet ve titizlikle yaptığımızı da buradan belirtmek istiyorum. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak asgari ücret brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlendi. Yaptığımız artışla yüzde 14,2 gibi mevcut enflasyon üzerinde bir ücret seviyesi belirlemiş durumdayız. Ben bu rakamın tüm emekçilerimize, tüm işçilerimize, işverenlerimize, çalışma hayatımızın ilgili taraflarına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu belirlediğimiz yüzde 14,2'lik artışla birlikte son üç yıldır asgari ücrette kümülatif, reel olarak toplam yüzde 52 oranında da bir artış yapmış olduğumuzun da altını çizmek istiyorum."

ASGARİ ÜCRET ZAMLI TUTAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak asgari ücret brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlendi.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor.

AGİ NE KADAR OLDU?

Asgari Geçim İndirimi-AGİ 2018 Hesaplama

Medeni Durum                Aylık Tutar

Bekar    152,21 TL

Evli eşi çalışmayan           182,66 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu       205,49 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu       228,32 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu       258,76 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu       258,76 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu       258,76 TL

Evli eşi çalışan    152,21 TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu               175,04 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu               197,88 TL

Evli eşi çalışan 3 çocuklu               228,32 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu               243,54 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu               258,76 TL

AGİ YÜZDE 14.2 ARTTI

Asgari ücretteki yüzde 14.2 artışla birlikte 20 milyon çalışanın asgari geçim indirimi (AGİ) de arttı. Buna göre 2018'de en düşük AGİ 152.21 lira, en yüksek de 258.76 lira oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı AGİ konusunda merak edilen konulara açıklık getirdi. Buna göre, nafakasını ödemeyen kocanın çocuk indirimi maaşından kesilecek. Evlatlık ve anne-babasını kaybeden torun için de indirimden yararlanılacak. Ücretli doğum iznine çıkıp da ücretinden gelir vergisi kesilenler de indirimden yararlanacak.

Asgari geçim indirimi evlat edinilen çocuklar, nafaka verilenler, anne-babasını kaybeden torunlar dâhil 18 yaşını veya eğitim gören 25 yaşını doldurmamış çocuklar için uygulanıyor. Asgari geçim indirimi uygulamasında eşlerin her ikisinin ücretli olması durumunda çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden bağlı olduğun eşin bildirimine dâhil ediliyor. Çocuklar için asgari geçim indiriminden, boşanan eşlerden her ikisinin çalışması durumunda nafakaya hükmedilen eş yararlanabiliyor. Nafaka ödemesine karar verilmesine karşın yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin belgelendirilmesi durumunda çocuklar için indirimden yararlanamayacak.

Ücretlilerin, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında "Aile Durumu Bildirimi" ile işverene bildirimde bulunması gerekiyor. Evlenme, ölüm, boşanma gibi değişikliklerin işverene bir ay içinde bildirilmesi gerekiyor. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler işverene bildirilen tarih itibariyle uygulanıyor. Doğum nedeniyle ücretsiz izne çıkılan dönemde ücret alınması ve bundan gelir vergisi kesilmesi durumunda indirimden yararlanılabiliyor. Ancak ücretsiz izinli olunan dönemde gelir vergisi kesintisi yapılmadığı için indirimden yararlanılamıyor.

Hükümet, gelir vergisi matrahındaki değişiklik nedeniyle 5 milyon asgari ücretlinin gelirinin bin 603 liranın altına düşmesini önleyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Bizim için asgari ücret ocak ayında neyse aralıkta da aynıdır. Bu sene gerçekleştirdiğimiz telafi edici düzenlemeyi aynı şekilde yapacağız. Ama bugüne kadar beklenen, hedeflenen enflasyon üzerinden yapılan bir sistematikten çıkarak biz mevcut enflasyon oranımızın da, 2 puan üzerinde olmuş olduğu bir asgari ücret seviyesi belirledik" dedi.