Asgari ücret için ilk buluşma... Çalışan enflasyona ezdirilmeyecek

Görüşmelerin ilk gününde taraflar teklif sunmazken toplantıya başkanlık eden Bakan Işıkhan “Çalışanlarımız enflasyona ezdirilmeyecek” dedi.

Milyonların merakla beklediği asgari ücret görüşmeleri dün başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil etti.

2. TOPLANTI 18 ARALIK'TA

İlk toplantıda taraflar henüz bir teklif sunmazken ikinci toplantının 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da yapılması kararlaştırıldı.

İSTİŞARE İLE ÇÖZÜM

Toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog ve istişare yoluyla, ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız" dedi.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise "Bu süreci en hızlı biçimde ve tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlamak arzusundayız" dedi. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise toplantı sonrası 4 işçi ile birlikte yaptığı açıklamada "Biz ücreti söylediğimiz zaman bağlanır kalırız. İşveren tarafından ücret gelecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız" dedi.

Bakan Işıkhan komisyondaki işçilerle görüştü, "Ben de işçi çocuğuyum sizleri özel olarak dinlemek istedim" dedi.

İLK KEZ 4 İŞÇİ MASADA

Komisyonda 5 kişilik TÜRK-İş heyetinde ilk kez 4 işçi yer aldı. Adana'da hastanede işçi olarak çalışan iki çocuk annesi Hatice Akgedik, Ankara'da kasiyerlik yapan Meliha Nur Şıkbudak, Çorum'da yaşayan üç çocuk babası enerji işçisi Saffet Canbaz ve Bolu'da yaşayan üç çocuk babası Karayolları işçisi Durmuş Öztürk, milyonlarca asgari ücretlinin sesi oldu. Bakan Işıkhan toplantı sonrası işçilerle buluştu. Işıkhan işçilere "Ben de 6 kardeşimle büyüdüm, İşçi çocuğuyum. O yüzden sizi özel dinlemek istedim" dedi.