Asgari ücret bu hafta netleşiyor

Gözler asgari ücrette. Asgari ücrete yapılacak ek zam için kritik haftaya girildi. Asgari ücreti belirlemeye dönük çalışmalar bu hafta tamamlanarak duyurulacak. Uzmanların asgari ücret için en düşük tahmini 5132 lira düzeyinde.

Yılın ikinci yarısı için düşünülen asgari ücretteki artış bu hafta netleşecek. Alınan bilgiye göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bu haftaki kabine toplantısında asgari ücret konusunda bir sunum yapması bekleniyor. Bakan Bilgin asgari ücret konusunda geçtiğimiz hafta önce işçi sendikası temsilcileriyle ardından da işveren sendikalarıyla görüşmeler yapmıştı. Bakan Bilgin yaptığı görüşmelerin ardından geçen hafta yaptığı açıklamada "Çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığı zaman önümüzdeki hafta başında veya hafta ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Emekçiler şunu bilsinler; Türk Devleti söz verdi onları enflasyona ezdirmeyecek. Enflasyonun tahribatını da onaracaktır" demişti.

KOMİSYON KARAR VERECEK

Yasaya göre, asgari ücrette yapılacak artış için işçi, işveren ve hükûmetten 5'er temsilciden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması gerekiyor. Mevzuat gereği komisyonun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor. Asgari ücret yılbaşında yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5.004 lira, net 4.253 lira olarak belirlenmişti. Uzmanlara göre 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret için birkaç formül devreye girebilir.

5 BİN TL'NİN ÜZERİNDE

Bu formüllerden ilki, gerçekleşen enflasyon hesabına göre yapılacak zam şeklinde olacak. İlk 5 ayda enflasyon yüzde 34.62 olmuştu. Tahminlere göre 6'ncı ayın sonunda bu rakam yüzde 37 olacak. Şayet bu oranda zam yapılırsa asgari ücret 5825 lira olarak uygulanacak. Yüzde 75 olan yıllık enflasyon tahmininin yarısı baz alınarak yapılacak bir zam sonrası ise asgari ücret 5847 liraya ulaşacak. Bir diğer formül ise asgari ücretin işverene sigorta maliyeti olan 879 liradan vazgeçilmesi. Bu durumda ise rakam 5.132 lira olacak.

İTO: ARTIŞ MALİYETİNİ BERABER KARŞILAYALIM

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrette yapılacak olası artışın kamu ve özel sektörün birlikte karşılaması gerektiğini söyledi. Avdagiç "Yılbaşında Cumhurbaşkanımız asgari ücrette önemli bir açılım yaptı. Yılın ikinci yarısında yapılacak iyileştirmede yine kamunun vereceği bazı katkılar ile özel sektörün bir miktar kaynak aktarması bir araya gelerek ücretlerin enflasyon karşısındaki kayıplarının telafi edilmesi noktasında beraber adım atılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Avdagiç, bir soru üzerine, şu anda iş dünyası, devlet ve tüketiciler olarak enflasyonun durağan bir seyre gireceğine inanmaları gerektiğini söyledi. Avdagiç, "Zaten baz etkisinden dolayı son çeyrekte inecek" dedi.

'ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLMALI'

Hizmet-İş İstanbul 3 No'lu İETT Şube Başkanlığı'nın genel kurulunda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu toplantıya çağırdı. Çalışanların sorunlarını çözmek için önerilerini sıralayan Arslan, şunları kaydetti: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeniden toplansın istiyoruz. Yeni Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayında enflasyon üzerinde bir artış sağlasın istiyoruz. Toplu sözleşmelerimizde sadece kamu çalışanları değil, özel sektörde çalışanların haklarının korunması gerekiyor."