Asgari ücrete ek zam olacak mı? Asgari ücret ara zammı (ek zam) olacak mı, hangi ayda ve ne kadar olacak?

Mart ayının sonlarına gelinmesiyle birlikte asgari ücrete ek zam tartışmaları gündeme oturdu. 2022 yılında asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zam çalışanları rahatlatırken artan enflasyon ve gıda rakamları sonrası yeni bir zam beklentisi oluştu. Asgari ücrete ikinci zam ile ilgili en son açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Peki, Asgari ücrete ikinci ek zam yapılacak mı?

Milyonlarca vatandaşı ve çalışanın asgari ücret ara zammına olan beklentisi arttı. Gündemde yer alan asgari ücrete 6 ay zammı şimdiden tartışmaya başlanılan konulardan bir tanesi oldu. Artan enflasyon rakamları karşısında halkın zor duruma düşmemesi için yeni zam iddiaları hakkında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İşçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır" dedi. Peki, Asgari ücrete 2. zam gelecek mi? Asgari ücret 6 ay zammı ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMI OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Asgari ücrete ikinci bir zam olacak mı?" sorusuna: "Gerekirse yıl ortasına doğru enflasyon ve günün koşulları değerlendirilerek tekrar bir değerlendirme yapılabilir" cümlelerine yer verdi.

"ASGARİ ÜCRET, OLAĞANÜSTÜ ŞARTLAR OLURSA DEĞERLENDİRİLİR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise konuyla ilgili şöyle konuşmuştu: "Asgari ücret konusunda öncelikle şunu söylemeliyiz: Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50'nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım."

ASGARİ ÜCRETE 2. ZAM NASIL OLUR?

Asgari ücretin Temmuz'da yeniden belirlenmesi için yasal bir değişiklik yapılması gerekiyor. Buna göre yılda bir kez toplanan komisyonun ikinci kez toplanması sağlanacak. Temmuz ayında emeklilere ve memurlara yapılacak ikinci artış asgari ücretliler için de uygulanabilir.