2022 Temmuz asgari ücret zam oranı belli oldu mu? Asgari ücret Temmuz ayında ne kadar olacak?

Asgari ücrete yapılması beklenen zam için gözler Temmuz ayına çevrildi. Resmi kaynaklardan haberler gelmeye devam ederken son olarak açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrette artış için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Peki Asgari ücret 2022 Temmuz'da artacak mı, ne kadar olacak?


Asgari ücret 2022 yılı Ocak ile Temmuz ayı için 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Temmuz ayı itibariyle asgari ücrete yeni bir zam yapılması bekleniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjdeli haber sonrası bugün AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'tan da açıklama geldi. Peki Asgari ücret ne kadar olacak, Temmuz'da artacak mı?

ASGARİ ÜCRET ARTACAK MI?

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, çalışanların merakla beklediği ücret artışları ile ilgili temmuz ayını işaret etti. Asgari ücrette artış için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Milyonlarca çalışanın gözü temmuz ayında yapılacak zam oranında. En çok merak edilen ise asgari ücretli için bir çalışma yapılıp yapılmayacağı.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, hükümetin alım gücünü artırmakta kararlı olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Net şeklini bakanlık kamuoyuna paylaşacaktır. Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız neredeyse her hükümet toplantısından sonra kamuya seslenişinde bir şekilde alım gücünü artırmaya dönük ilave tedbiri paylaşıyor."

Kurtulmuş, hedefin, ücretli ve dar gelirlileri enflasyona karşı korumak olduğunu söyledi. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlattı.

2022 ASGARİ ÜCRET TEMMUZ'DA NE KADAR OLACAK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu. Başkan Erdoğan burada yaptığı açıklamasında, "Temmuz'da enflasyon farkıyla, ocak ayında ki ücretlerde yeni düzenlemelerle milletimizi daha da rahatlatacağız.

Son 20 yılda asgari ücreti enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 200'e yakın artırdık. Aynı şekilde bu tuzaklarla uğraşmasaydık insanlarımızın gelir seviyelerini de iki katına çıkarmış olacaktık." dedi.

ŞUAN ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi. İşsizlik ödeneği, asgari geçim indirimi, kıdem ve ihbar tazminatlarının da aralarında olduğu birçok kalem, yeni asgari ücretteki değişimden etkilenecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümet heyetlerinin oy birliğiyle asgari ücret brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş oldu.

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmayacak.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA YEŞİL IŞIK

Programında olmamasına karşılık, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezinde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Temmuz ayı içinde asgari ücrete bir artış olması yönünde yeşil ışık geldi.

Akşam saatlerinde yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Rakamları sundum, yıl başında şuydu, şimdi şu diye.. Cumhurbaşkanı 'her şeyin farkındayım' dedi" ifadesini kullandı. Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı ile herhangi bir artış oranı görüşmediklerini belirtirken, Cumhurbaşkanının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını işaret ederek, "Arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. Önümüzdeki günlerde sizinle paylaşırlar" dediğini aktardı.

Atalay: İşveren artışın devletçe karşılanmasını istiyor

Türk-İş Başkanı, daha önce enflasyondaki artış kadar bir artışın yapılması talebini hatırlatarak, "aynı noktada" olduğunu söyledi. Türk-İş'in açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının hatırlatılması üzerine ise Atalay, "Söylemek kolay, 10 bin olsun derim. Ancak istediğinle aldığının uyumlu olması lazım. İşveren de artış olsun ama artışı devlet karşılasın diyor.. Ben işçinin, insanın emeklinin cebine ne girecek ona bakıyorum" dedi. Ergün Atalay, "umuyorum önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı iyi bir sonuç açıklar" ifadesini kullandı.

Bazı işveren kuruluşlarının da "asgari ücret artsın" açıklaması yaptığını belirten Ergün Atalay, "Onların elini tutan yok. Zam yapsınlar. Böyle söyleyenlerin çoğunda sendika da yok" diye konuştu. Ergün Atalay, asgari ücrette ara artış yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını belirtti.