ASELSAN tüm zamanların kâr ve satış rekorunu kırdı

2020'yi rekorla tamamlayan ASELSAN'ın cirosu yüzde 24 yükselerek 16 milyar TL'yi aşarken, net kârı da yüzde 33 artışla 4.5 milyara çıktı. 1500 yeni istihdam sağlayan şirket, ihracatta ise 1 milyar $'lık sipariş eşiğini aştı.

ASELSAN'ın cirosu 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 24 büyüyerek 16 milyar TL'yi aşarken, net kârı da geçen yıla göre yüzde 33 artışla 4.5 milyar TL seviyesine ulaştı. 3 kıtada 12 ülkeye yayılan satış ve üretim ağıyla dünyanın en büyük 48. savunma sanayi şirketi olan ASELSAN, 2020'yi de rekor sonuçlarla tamamladı. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) yüzde 38 yükselerek 4 milyar TL ile rekor seviyeye ulaştı. FAVÖK marjı ise öngörülerin de üzerine çıkarak yüzde 24.4 ile şirket tarihinin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

6 YENİ ÜLKEYE İHRACAT

ASELSAN, Kovid-19 salgınına rağmen ihracattaki koşusuna kesintisiz devam etti. Şirket 2020 içinde 6 yeni ülkeyle toplam 446 milyon dolarlık sözleşme imzalayarak Türkiye'nin ihracat hacmine katkı sağladı. Yurtdışından yeni alınan siparişlerin katkısıyla yurtdışı bakiye siparişler 1 milyar dolar eşiğini aşarak tarihi zirvesine ulaştı. Toplam bakiye siparişler de 9.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, 2020 yılsonu finansal sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

1 GÜN ARA VERMEDİK

"Pandeminin olumsuz etkilerinin her alanda hissedildiği 2020'de ülkemiz için taşıdığımız sorumluluğun bilincinde olarak, 'ASELSAN durmaz, duramaz!' dedik ve faaliyetlerimize bir gün olsun ara vermedik. ASELSAN 3.3 milyar TL Ar-Ge harcaması yaparak teknoloji ve Ar-Ge alanındaki faaliyetlerini artırarak devam ettirdi. 4 bini aşkın tedarikçimizin pandemiden olumsuz etkilenmemesi için finansal ve operasyonel tüm imkanlarımızı seferber ettik."

İŞ ORTAKLARINA 12 MİLYAR ÖDEME

Görgün, şöyle devam etti: "ASELSAN'ın insan kıymetleri birliktelik, mükemmellik, gelişim, yenilik ve güvenden oluşan şirket değerlerimizin etrafında kenetlenerek 2020'nin zorlu koşullarında gelişimimizin itici gücünü oluşturdu. ASELSAN ailemize 2020'de katılan yaklaşık 1.500 çalışanımızla bu değerler halkasını daha da kuvvetlendirdik ve yılı tüm zamanların en yüksek istihdam rakamıyla tamamladık" dedi. Görgün, 3 kıtada 12 ülkeye yayılan satış ve üretim ağıyla küresel çaptaki etkinliklerini büyütmeye devam ettiklerini kaydederek, geçen yıl iş ortaklarına 12 milyar TL'yi aşkın ödeme yaparak salgının neden olduğu likidite baskısını asgari seviyeye indirdiklerini aktardı.

ÇALIŞANLARA TEŞEKKÜR

Haluk Görgün, finansal sonuçların ardından Twitter'dan yaptığı açıklamayla bu başarıda emeği büyük olan ASELSAN çalışanlarına teşekkür etti.