Asansör yerlileşiyor

Türkiye için stratejik rol oynayacak EKA asansör fabrikası, 275 milyon lira yatırımla devreye alındı. Yüzde 75 olan yerlilik oranıyla faaliyete geçen işletme, globalde ilk 7 firma arasına girmeyi hedefliyor.

ARZU KURUM

Emlak Konut tarafından 275 milyon liralık yatırım tutarıyla hayata geçirilen ilk yerli ve milli asansör fabrikası EKA, Konya'da hizmete alındı. İşletme ile şu anda yüzde 75 olan yerlilik oranı 2 yıl içerisinde yüzde 100'e çıkarılacak. 5 milyar dolar ihracata ulaşması beklenen tesisin, dünyanın lider 7 asansör firması arasına girmesi hedefleniyor. Dün işletmenin açılışını gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Türkiye Yüzyılımızın refahı için emek veren Emlak Konut'umuzun faaliyet alanlarına bir yenisini daha ekliyoruz. Türkiye'nin ilk yerli ve milli asansör fabrikasını, Emlak Konut Asansör Fabrikamızı (EKA) aziz Konya'mızda sizlerin hizmetine, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz" dedi.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

'Teknoloji mutluluk getirir mi?' diye bir soru soran Kurum, şöyle devam etti: "Ben şahsım adına cevap verecek olursam kriz çözen, verim kazandıran teknolojinin mutluluk getirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. İşte asansör de bunlardan biri. Bugün Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizde 4 katı aşan yapılarda asansör yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu anlamda ülkemizdeki yapıların yüzde 85'inden fazlasında asansör ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ülke genelinde yılda 40 bin civarında asansör de monte ediliyor." Bu nedenlerden dolayı, Türk asansör sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Kurum, sektörün inşaat sektörü ile birlikte düşünülmesi gerektiğini söyledi.

5 MİLYAR $'LIK İHRACAT

Çevre dostu olan fabrikanın şu anda yüzde 75 olan yerlilik oranını 2 yıl içerisinde yüzde 100'e çıkaracağını belirten Bakan Kurum, "Fabrika 5 milyar dolar ihracata ulaşacak. Dünyanın lider 7 asansör firması arasına girecek, onlarla dişe diş bir rekabetle adını ilk sıralara altın harflerle yazdıracak. İlk yıl 155 kişi istihdam edecek olan fabrikamız, üretimin yanı sıra montaj ve servis bakım hizmetleriyle bu sayıyı her geçen gün daha da artıracak" dedi. Emlak Konut Asansör'ün Genel Müdürü Bilgehan Bozkurt ise mevcut pazar ihtiyaçlarını dikkate alarak, Türkiye'nin yatay kentleşme politikası referansıyla EKAS1 ve yüksek katlı yapılarda ithalatın alternatifi olacak EKAS2 modelleri tasarladıklarını anlattı.

BAKANLAR KAYNAK YAPTI

KURUM ve Varank yerli ve milli üretim yapacak olan 70 bin metrekare alan üzerine kurulu Emlak Konut Asansör Fabrikası'nın açılışını yaptı. Bakanlar açılış sonrası üretim hattına girerek kaynak yaptı.