'Artık kanatlanıp uçma aşamasındayız'

2023 hedefleri için katma değerli ihracata dikkat çeken Başkan Erdoğan, ''İhracatta da bir düğüm noktası vardır. Biz iğneyle kuyu kazmayı geride bıraktık. Kanatlanıp uçma aşamasının eşiğine gelmiş bir ülkeyiz'' dedi. 

Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında İnovaLİG Ödül Töreni, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Erdoğan, “Gözle görülür bir inovasyon heyecanına şahit oluyoruz” dedi. Türkiye’nin 2023 hedefleri için yapılan ihracatın katma değerini yükseltmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

EL ELE VERİP BAŞARABİLİRİZ

"Her konuda olduğu gibi ihracatta bir düğüm noktası vardır, onu aşana kadar iğneyle kuyu kazar gibi çalışmak gerekiyor. Düğümü çözdüğünüzde kanatlanıp uçmaya başladığınızı görürsünüz. Biz iğneyle kuyu kazmayı geride bıraktık. Kanatlanıp uçma aşamasının eşiğine gelmiş bir ülkeyiz. Reel sektör, finans sektörü, ekonomi yönetimi ve güç kaynağımız olan milletimizle el ele verdiğimizde bunu başaracağımıza inanıyorum."  

MAL VE HİZMET YETMEZ

“Türkiye, dünyadaki 222 ülke ve bölgedeki ülkelerde bayrak gösteriyor. İhracatımız yüzde 5.4 artarak 15 milyar 273 milyar dolara uğraşırken, ithalatımız 18.1 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımız azaldı. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise geçen nisan ayında yüzde 68.3 iken bu yıl aynı oran yüzde 84.4’e yükseldi. Bizim için artık mal ve hizmet ihracatı tek başına yeterli değildir." 

DİJİTAL EKONOMİ HIZLANDI

"Giderek sertleşen rekabet ortamının üreticilerimizin maliyetlerini aşağıya, ürün kalitesini yukarıya doğru çekmeye çalıştığını biliyoruz” diyen Erdoğan, şunları söyledi: "Bu zor denklemin çözüm yolu da inovasyon ve yenilikçilikten geçiyor. Yapay zekanın her alanda kendini hissettirdiği yerde konvansiyonel üretimle başa çıkamayız. Tüm kamu kurumlarında dijital dönüşümü hızlandırdık. Bununla birlikte dijital ekonomiyi de hızlandırmış bulunuyoruz. Dijital dönüşüme kritik bir politika olarak sahip çıkıyoruz."

İÇE KAPANMA TUZAĞINA DÜŞMEYECEĞİZ

Başkan Erdoğan, "Göreve geldiğimizde ihracat 36 milyar dolardı, 169 milyar dolara ulaştık. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırana kadar hiçbirimize durmak dinlenmek yok. Dünyaya ne kadar açılırsak hedeflerimize o derece yaklaşırız. Her ne kadar birileri bizi kendi içimize kapanmaya zorluyorsa bu tuzağa düşmeyeceğiz. Türkiye artık her yüklenildiğinde, çelme takıldığında yere kapaklanan eski Türkiye değildir" diye konuştu.

Oyun kurucu bir ülke olduk

TİM Başkanı İsmail Gülle de, girişimcilik ve inovasyon adına Türkiye’de önemli bir zihinsel dönüşümün gerçekleşmesine şahit olunduğunu kaydetti. Türkiye’nin bıkmadan, usanmadan sınırları zorladığını ve oyun kurucu bir ülke olduğunu belirten Gülle, ‘Türkiye İnovasyon Envanteri’nin oluşturulmasına da katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Girişimcilerin önünü açıyoruz

Başkan Erdoğan, şunları söyledi: "Gittiğimiz her yerde ihracatçılarımızın, girişimcilerimizin sesi olmaya, onların önlerini açmaya çalıştık. Ülkemizi çok önemli bir yere getirdik. Sanayicimiz daha çok çalışacak, ihracatçılarımız yeni pazarlar bulacak. İhracatımızın katma değerini yükseltmek için inovasyon, tasarım, teknoloji ve araştırma geliştirmeye daha çok önem vereceğiz. İnşallah bu tür platformlar en ücra köşedeki marangozumuzdan en modern tesisimize kadar her yerde bu anlayışın yerleşmesine katkıda bulunacaktır.”

‘Yenilikçi ticaret platformu’ geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, “Yenilikçi sektörlerde kendini kanıtlamış girişimcilerle beraber ortak inovatif ticari politikalar oluşturmak üzere ‘yenilikçi ticaret platformunu’ oluşturuyoruz” dedi. Pekcan, inovasyon üreten ülkelerin, kendi ürettikleri ürünlerini yüksek teknoloji ve katma değer katarak daha yüksek fiyatlı ürün ihraç etme şansına sahip olduğunu ifade etti.