Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Avrupa Birliği'nin geleceğinin ciddi bir şekilde sorgulanmaya başlandığını belirterek, gelecek dönemde birliğin önceliklerinin, genişlemek ve derinleşmeden çok mevcudu korumaya yönelik olacağını ifade etti. Koç, Sermaye Piyasası'nda Gündem dergisinin temmuz ayı sayısında, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasına yönelik referandumun haziran ayında dünyada piyasalarını etkileyen ana faktör olduğunu kaydetti.
Çıpa görevi görüyordu
Birlikten çıkma kararının, piyasalarda yarattığı volatilite dışında önemli siyasi ve ekonomik sonuçlarının olacağını vurgulayan Koç, "50 yıldan uzun bir süredir ülkemiz için bir çeşit çıpa görevi gören birliğin geleceği ciddi bir şekilde sorgulanmaya başlandı. Önümüzdeki dönemde birliğin öncelikleri, genişlemek ve derinleşmeden çok mevcudu korumaya yönelik olacak" değerlendirmelerini yaptı.
S&P AB'nin notunu kırdı
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Avrupa Birliği'nin (AB) kredi notunu "AA+"dan "AA"ya düşürdü, not görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a revize etti. S&P'den yapılan yazılı açıklamada, not indiriminin Brexit'in birliğin mali esnekliği ve siyasi uyumuna zarar vereceği gerekçesiyle gerçekleştirildiği belirtildi.
DİĞERLERİ TEYİT ETMELİ
Diğer AB ülkelerinin üyeliklerini sürdüreceği öngörüsüne yer verilen açıklamada, "Geri kalan 27 ülkenin AB'ye olan bağlılıklarını yeniden teyit etmelerini bekliyoruz ancak Birleşik Krallık'ın ayrılışı 2021-2027 dönemine ilişkin bütçe taslağında yeni ve karmaşık müzakereleri kaçınılmaz olarak gerektirecek" değerlendirmesi de yapıldı.
Finansın merkezi kalır mı?
Koç, şöyle devam etti: "İlk şokların atlatılmasından sonra, bölgesel ekonomik büyümede yaşanacak olumsuzluklar ve Londra'nın ana finansal merkez konumunu koruyup koruyamayacağı önümüzdeki dönemde takip edeceğimiz başlıca konular olacak. Güçlü bir ekonomi, tasarrufların artması ve yatırıma doğru bir şekilde dönüşebilme kabiliyeti ile mümkün hale gelebiliyor. Bu amaca hizmet eden finansal okuryazarlık konusu sadece ülkemizde değil gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin ajandalarında önemli bir gündem maddesi olarak yer alıyor. 2012 yılından bu yana finansal okuryazarlık alanındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Hasarlardan koruyacak
Koç, referandumun yarattığı belirsizliklerle artan volatilitenin neden olabileceği hasarlardan korunmak amacıyla özellikle kaldıraçlı işlemlere yönelik tedbirler almaya çalıştıklarını dile getirdi. Koç, Sermaye Piyasası Kurulu'nun da bu konuya dikkati çekmesi sayesinde, üyelerin teminat oranlarını yukarı çekerek müşterilerini korumaya gayret ettiklerini aktardı.