Arnavutköy'e orta gelirli için kurayla 15 bin konut

100 bin adet olarak planlanan orta gelir grubuna dönük konutlar da kurayla satılacak. Proje için İstanbul'a da önemli bir kontenjan ayrıldı. Bakan Kurum Arnavutköy'a yatay mimariyle 15 bin konut yapılacağını açıkladı.

Hazırlıkları devam eden orta gelir grubuna dönük yeni konut kampanyasının detayları netleşiyor. Yeni yılın hemen başında duyurulacak 100 bin konut için İstanbul'a da önemli bir kontenjan ayrıldı. Konutların 15 bini Arnavutköy'de inşa edilerek kurayla satılacak. Akşam'ın bir süre önce 'Konutta kademeli faiz indirimi' başlığıyla duyurduğu yeni kampanya ile ilgili İstanbul'da düzenlenen 3. Sıfır Atık Zirvesi'nde TRT Haber'e açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Arnavutköy'de büyük bir proje hazırlıyoruz. Mülkiyeti Emlak Konut ve THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.'ye ait olan yaklaşık 1 milyon metrekare büyüklüğündeki alanda proje çalışmaları başladı" dedi.

YATAY MİMARİ OLACAK

Projedeki konutların orta gelir grubuna hitap edeceğini belirten Kurum, "Uygun fiyatlı olacak ve kura yöntemiyle satılacak. Memurlara, kamu çalışanlarına özel kontenjan ayrılacak" diye konuştu. Kurum konutların örnek bir şehircilik anlayışı ile inşa edileceğinri de anlatarak "Yatay mimari anlayışı ile tasarlanan bu proje kapsamında sosyal donatıları, camileri, eğitim tesisleri, parkları, oyun alanları, sağlık tesisleri, ticari üniteleri ile birlikte bir bütün halinde planlanan yaklaşık 15 bin bağımsız bölüm geliştirilecek" dedi.

GELİRE GÖRE FAİZ

Kurum, proje kapsamında, tüketicilerin kullanacakları konut kredilerine yönelik düzenleme yapılacağını belirterek "Gelire göre farklı faiz oranları uygulanacak" dedi. Kurum, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile tüketicilerin ev alırken kullanacakları konut kredilerine ilişkin uzun zamandır bir çalışma yapıyoruz. Bir taraftan konut arzını artıralım, yüklenicilerimiz, geliştiricilerimiz yeni projeleri yapsınlar, diğer taraftan da evini yeni alacak kardeşlerimize, orta gelire Ankara, İstanbul, İzmir'de yaşayan memur kardeşlerimize bu imkanı tanıyalım istiyoruz. Yatırımcıların değil ihtiyaç sahiplerinin faydalanacağı bir model hazırlıyoruz" dedi. Akşam 14 Aralık'ta orta gelirliye dönük kredi kampanyasında vadenin 15 yıla kadar çıkacağını, halen yüzde 1.29-2.95 aralığında seyreden konut kredisi faizinin de evin fiyatına göre 0.65 ila 1.20 aralığına çekileceğini duyurmuştu.

2030'A KADAR 2 MİLYON KONUT

"Dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal konut hedefini de açıkladı. Bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut ürettiklerini belirten Bakan Kurum, "250 bin konut açıkladık ve yapımına hızlıca başladık. Bundan sonra da yeni sosyal konut paketleri gelecek. 2030'da 2 milyon sosyal konut rakamına ulaşacağız" dedi.

FİYAT ARTIŞINI DURDURMAYI BAŞARDIK

Bakan Kurum orta gelir grubuna dönük kampanyayla ilgili şunları söyledi. "Kampanya ticari bir araç olmayacak, barınma ihtiyacına çözüm sunacak. Yani biri 'kampanya şartları güzel, ev alıp satıp kazanayım' diyemeyecek. Hem yükleniciler hem de bankalarımız aracılığı ile en iyi şartları sunacağız. Bugün geldiğimiz noktada sosyal konutla fiyat artışını durdurmayı başardık. Şimdi yeni kampanya ile bunu korumayı hedefliyoruz."