Arjantinli ‘stevia’ artık Rize’de tatlanacak!

Doğal tatlandırıcı olan ‘stevia’ bitkisi Rize’ye geldi. Bitkiyi Çaykur üreterek, tatlandırıcı haline getirecek.

YELDA GÖKDAĞ

Latin Amerika ülkesi Arjantin’den Rize’ye getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia bitkisinin 2014 yılında ilk deneme dikimini gerçekleştiren Çaykur, ürünü işleme ve satışa sunma teknolojilerine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. 

'Rize şekeri' diyoruz

Kilosu bin lira olan bitkinin sakarin gibi kapsül formlarında satışa sunulması hedefleniyor. TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nun Çaykur’un bilanço ve netice hesapları görüşmelerinde milletvekillerine yönelik bilgilendirmede bulunan Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Pınarbaş, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyla yakından ilgilendiğini belirtti. Pınarbaş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ana vatanı Latin Amerika olan 

ancak Rize toprak ve iklimine çok iyi uyum sağlayan kalorisiz tatlandırıcı olan stevia bitkisinin yetiştirilmesi ve işleme teknolojisiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Stevia tabii esas, orijinal ismi ama biz buna ‘Rize şekeri’ diyoruz, bölgede ‘Rize şekeri’ diye geçiyor." 

Ar-Ge çalışmaları hızlanıyor

Pınarbaş, şöyle devam etti: “Ürünle ilgili Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Stevianın kalorisi yok. Çaylıkların yenilenmesi aşamasında belki üretici gelir kaybı yaşayacak, bunu önlemek için bu ürün de acaba bir alternatif olabilir mi diye düşünüyoruz. Bölgeye gerçekten çok uyumlu. Dört, beş senedir yoğun bir şekilde yetişiyor, değişik denemeler yapıyoruz. Şu anda başarılı bir şekilde gidiyor.”