Araç sigortasına ödediğiniz parayı geri almak için gerekli şartlar

Zorunlu trafik sigortasına gelen aşırı zamların ardından birçok araç sahibi aracını satmaya başladı. Ancak sigortası olmayan araçların noterde satışı yapılmıyor. Bununla birlikte, aracınızı sattıktan sonra sigorta acentasından paranızı geri alabilirsiniz.

1

Zorunlu trafik sigortasına gelen aşırı zamların ardından birçok araç sahibi aracını satmaya başladı. Ancak sigortası olmayan araçların noterde satışı yapılmıyor. Bununla birlikte, aracınızı sattıktan sonra sigorta acentasından paranızı geri alabilirsiniz.

 
Peki, süreç nasıl işliyor? Sigorta ücretini iade alırken hangi belgeler gerekli? Hesabınıza ne kadar para yatacak? İşte detaylar...
 
Hangi belgeler gerekli?
 
Öncelikle aracınızı sattıktan sonra, araç satış belgenizi ve sigorta poliçenizi, faks yoluyla sigorta acentanıza göndermeniz gerekiyor. Artık teknoloji geliştiğinden, bu belgeleri faks makinesi aramadan WhatsApp gibi mecralardan da gönderebilirsiniz. Yine de bir sorun olduğunda, belgelerinizi gönderdiğinizi kanıtlayabilmek adına faks en güvenli yöntem.
 
Kredi kartıyla ödediyseniz...
 
Bu aşamadan sonra acenta belgelerinizi işleme alıyor. Eğer ödemeyi nakit yaptıysanız, paranızı yine nakit alıyorsunuz. Ancak kredi kartıyla taksitlendirme yoluna gittiyseniz, aynı şekilde alacağınız iade de taksit taksit kart hesabınıza yatıyor.
 
15 gün daha ekliyorlar
 
Ücret iadesinde hesaplama ise şu şekilde oluyor: Örneğin aracınıza 1 Mart'ta 2 bin TL'ye sigorta yapıp 30 Mayıs'ta sattınız. Yani aradan 60 gün geçti. aracı sattığınız kişi de 15 gün sizin sigortanızdan yararlanacağından, sigorta şirketleri bunun üzerine 15 gün daha ekliyor. Yani sigortalı olduğunuz gün 75'e çıkıyor. 
 
Hesaplama üç aşamalı
 
Bir de bu 2000 TL'nin içerisinde, sigorta priminden ziyade, sigorta yaptırdığınız acentaya ödenen 'komisyon' tutarı bulunuyor. Bu rakam da poliçenizin üzerinde yazıyor. Diyelim ki siz, 175 lira da acentaya ödediniz.
 
1.aşama: Sigortanın bedeli
 
İlk aşamada, ödediğiniz paradan acenta komisyonunu çıkartıyorsunuz. Kalan miktarı (Sigorta bedeli), bir yıldaki gün sayısı olan 365'e bölüyorsunuz. Böylece bir günlük sigorta bedeliniz ortaya çıkıyor. Bunu da, sigortalı olduğunuz gün sayısına çarpıyorsunuz. Yani 75'e. Sonuç olarak ortaya sigortalı olduğunuz gün bedeli ortaya çıkıyor. Bunu da, sigorta bedelinden çıkartıp, sigortadan alacağınız paraya ulaşıyorsunuz.
 
2. Aşama: Acentanın bedeli
 

İkinci aşamada ise acenın sizden aldığı komisyon için geri ödeyeceği miktar var. Örneğimizde bunu 175 lira olarak belirlemiştik. 175 lirayı da bir yıldaki gün sayısına bölüyorsunuz. çıkan sonucu 75 ile çarpıp kullanılan komisyon bedeline ulaşıyorsunuz. Bu bedeli de 175'ten çıkartıp komisyon üzerinden alacağınız paraya ulaşıyorsunuz.
 
3. aşama: Elinize geçecek para
 
Son aşamada, sigortadan alınacak para ve acentadan alınacak parayı toplayıp elinize geçecek miktara ulaşıyorsunuz.