2021 araç muayene ücreti ne kadar? TÜVTÜRK araç muayene işlemi nerede, nasıl yapılır?

Araç muayene 2021 yılı ücretleri ile ilgili yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Milyonlarca araç sahibinin merakla beklediği muayeneler için 2021 yılında yüzde 9.11 oranında artış olacağı öngörülüyor. Konuya ilişkin merak edilenleri ''2021 araç muayene ücreti ne kadar? TÜVTÜRK araç muayene işlemi nerede, nasıl yapılır?'' başlığı altında bu haberde derledik.

Araç muayene ücretlerinde yeni yılla birlikte fiyat artışı bekleniyor. Yapılan açıklamalara göre muayene ücretlerine yeniden değerleme oranında zam yapılacağı zammın 2021 yılında geçerli olacağı kaydedildi. Söz konusu muayene ücretlerinde yüzde 9.11 oranında bir yükseliş öngörülüyor.

Milyonlarca araç sahibi vatandaşı ilgilendiren araç muayene ücretlerinde fiyat artışı belli oldu. 2021 için yüzde 9.11 oranında artış bekleniyor. Ayrıca, araç muayene ödemelerinde kredi kartı dönemi başlıyor

Türkiye’de, araç muayene hizmetini; Doğuş Grubu, TÜV SÜD ve Bridgepoint’in ortak olduğu TÜVTÜRK yürütüyor. Araç muayene bedeli, her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor.

2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 9.11. Muayene ücretlerine, yeni yılın başında bu oranda artış yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

KREDİ KARTI İLE ÖDEME

Halen, araç muayene bedeli nakit olarak ödeniyor. Ankara’da, söz konusu bedelin kredi kartıyla ödenmesine yönelik bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmanın son aşamaya geldiği kaydedildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan kaynaklar, gelecek ay ya da en geç yılbaşında araç muayene bedelinin, kredi kartıyla da ödenebileceğini ifade etti.

TAKSİT SÖZ KONUSU MU?

Kaynaklar, “İlgili bankanın, bu konuda olanak sağlaması ya da seçenek sunması durumunda taksit de yapılması mümkün olabilecek. Bankanın, pozisyonunun önemli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

2020 YILI ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ ŞÖYLE:

-Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler: 462,56 lira

-Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar: 342,50 lira

-Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler: 174,64

ARAÇ MUAYENE RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Araç muayene randevusu almak isteyenler, TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden ücretsiz randevu bölümünü doldurarak başvuru yapmaları gerekiyor. Araç sahiplerinden, Plaka No, Ruhsat Seri ve No ile şehir gibi bilgiler istenecektir.

Verilen bilgiler sonucunda istenilen gün ve saatte araç muayene randevusu oluşturulabilir. Randevularında değişiklik yapmak isteyen vatandaşlar, site içerisindeki aynı bölümden bilgilerini güncelleyebilir.

ARAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Trafikte yer alan her aracın teknik yeterliliklerinin ve yolcu güvenliğinin olup olmadığını test eden sisteme araç muayene sistemi denir. Türkiye’de araç muayene işlemleri TÜVTÜRK aracılığıyla yürütülür. Trafiğe çıkan her aracın muayeneye girmesi kanunen zorunludur.

ARAÇ MUAYENE SÜRESİ NE KADARDIR?

Muayene otomobillerde iki yılda bir yapılır. Lastik tekerli traktör ve bunların her türlü römorklarının muayenesi üç yılda bir yapılır. İki veya üç tekerli araçların muayenesi ilk üç yaştan sonra ve devamında her iki yılda bir yapılır.Taksi, otobüs, kamyon gibi ticari araçların muayene süresi ilk bir yıl sonunda ve devamında her yıl yapılır.

Araç muayene süresi geçerse veya araç muayenesi yaptırılmazsa ne olur?

Araç muayenesi kanuni bir zorunluluk veya cezai bir işlem olduğu için değil önce kendi sağlığımızı ve trafik güvenliğimizi düşündüğümüz için yaptırılmalıdır. Araçların kontrollerinin düzenli olarak bağımsız kurumlarca yapılıyor olması trafiğin güvenliğini arttırır. Bu sebeple araç muayenesi zorunlu bir durum olduğu kadar gerekli de bir işlemdir.

Eğer araç muayenesi yaptırılmazsa bu durum cezai işlem gerektirir. Muayene tarihi geçildiği takdirde, araç muayene tarihinin son gününden itibaren aylık zam uygulanır. Gecikme zammı aylık %5’tir. Eğer gecikme gün sayısı küsuratlı ay ise bu durum artı bir ay olarak ilave edilir. Örneğin, araç muayenesini 133 gün geciktirdiniz. 133 gün 4 ay 13 gündür. Bunun araç muayene cezası hesaplanırken 5 ay üzerinden hesaplanır.

Araç muayenesi yapılmamış taşıtın trafik kontrollerinde yakalanması durumunda 2015 yılı için 88 TL para cezası kesilir. Eğer bu ceza 15 gün içinde yatırılırsa 66 TL olarak ödenir. Ayrıca 10 ceza puanı da sürücüye eklenir. Belirtilen sürede araç muayee edilmez ise sonraki trafik kontrolünde araç bağlanır ve trafikten men edilir.

ARAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Araç muayenesi TÜVTÜRK aracılığıyla yapılır. Randevu yöntemi ile çalışan bu kurumda sıra almak gerekir. Bunun için iki farklı yol vardır. TÜVTÜRK ücretsiz randevu hattı olan 0850 222 88 88 nolu telefondan veya www.tuvturk.com.tr adresinden araç muayene randevusu alınabilir.

ARAÇ MUAYENESİNDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

Aracın sorunsuz şekilde muayeneden geçmesi için yapılması gerekenler vardır. Öncelikle aracın periyodik bakımlarının zamanında yaptırılmış olması gerekir. Herhangi bir trafik cezası, MTV ödemesi, otopark, köprü veya otoyol borcunun olmaması gerekir.

Aracı muayeneye götürmeden önce mutlaka bu konularda sorgulama yapılmalıdır. Bunun için aracın ceza ve borç bilgilerini görebileceğiniz intvd.gib.gov.tr adresi kullanılabilir. Aracı muayeneye götürmeden önce trafik sigortasının yaptırılmış olması gerekir. Muayeneye gelirken araç ruhsatını getirmek gerekir. Ruhsatta yeni muayene tarihini yazacak boş yerin olması gerekir. Eğer yok ise en yakın şoförler cemiyetinden ek-1 belgesi alınmalıdır.

Trafik sigortası mutlaka olmalı, vergi borcu, trafik cezası olmamalı, Maliye Bakanlığı sisteminde aracın borcunun olmaması gerekir. Aracın LPG’si varsa ruhsata işlenmiş olmalı ve son bir ay içinde alınmış gaz sızdırmazlık test raporu olmalıdır.

Egzoz emisyon pulu olmalı, yangın tüpü, ilk yardım çantası ve iki adet üçgen reflektör bulunmalıdır. Traktör ve kamyon için arka lamba takılı olmalıdır. Emniyet kemerleri fabrika çıkışı gibi çalışır durumda olmalıdır. Cam yıkama sistemi, iç aydınlatmalar çalışır durumda olmalıdır. Minibüs ve otobüslerde acil çıkış levhaları ve yeterli acil çıkış çekici olmalıdır. Eğer araçta tadilat yapılmış ise tadilat raporu ile tadilat sonrası muayeneye girilmelidir.