Arabulucu uyuşmazlıkların % 93'ünü bir günde çözdü 

Adalet Bakanlığı 2017'nin ilk çeyreğine ilişkin arabuluculuk istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ocak, şubat, mart aylarıyla nisanın ilk üç haftasında toplam 6 bin 544 uyuşmazlık çözüldü. Arabulucular uyuşmazlıkların yüzde 93'nü bir günde çözdü.

YELDA GÖKDAĞ

Adalet Bakanlığı’nın mahkemelerin artan iş yükünü azaltmak ve taraların mağduriyetini yargıya gitmeden çözmek amacıyla uygulamaya koyduğu arabuluculuk sistemine ilgi giderek artıyor. Adalet Bakanlığı, 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin 'arabuluculuk' istatistikleri açıkladı. Buna göre, ocak, şubat, mart aylarıyla nisan ayının ilk üç haftasında toplam 6 bin 544 uyuşmazlık, arabulucuların hakemliğinde mahkemeye gitmeden çözümle sonuçlandı. 

OCAK AYINDA REKOR KIRılDI  

2017’de arabuluculuk için en yüksek başvuru ocak ayında gerçekleşti. Toplam 2 bin 819 dava konusu dosya, arabuluculuk sayesinde çözüme ulaştırıldı. Şubat ayında bin 35, mart ayında ise 2 bin 94 sorun arabulucularla çözüldü. Nisan ayının ilk üç haftasında ise 600’e yakın uyuşmazlık tarafların uzlaşısıyla neticelendi. Pilot uygulamanın ardından 2016 yılından itibaren ulusal uygulamaya açılan arabuluculuk sisteminden, bugüne kadar toplam 12 bin 5 kişi faydalandı. Arabulucuların hakemliğinde yapılan görüşmelerde yüzde 95 oranında sonuç alındı ve 11 bin 240 uyuşmazlıkta taraflar yargıya gitmeden uzlaşıya vardılar. 

EN ÇOK İŞÇİ-İŞVEREN 

Arabuluculuğa gelen toplam 12 bin 5 dosyalarda ilk sırayı, 10 bin 684 başvuruyla işçi-işveren uyuşmazlıkları oluşturdu. Bunu toplam 264 başvuruyla telif haklarından kaynaklanan tazminat ve alacak konusundaki uyuşmazlıklar takip etti.   

Taraflar birkaç saatte anlaştı

Söz konusu uygulama süreci ciddi oranda kısaltarak, büyük avantaj sağlıyor. Öyle ki bu sayede arabulucular kendilerine gelen uyuşmazlıkların yüzde 93'ünü bir günde çözüme kavuşturdu. Taraflar birkaç saat içinde anlaşıp davalarını geri çekti. Öte yandan Adalet Bakanlığı’nca hazırlanıp Başbakanlığa gönderilen yeni İş Kanunu Tasarısı Taslağı'na göre, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitmenin zorunlu hale getirileceği belirtiliyor. 

İstanbul ilk sırada

Arabuluculuk uygulamasını en çok tercih eden ilk dört il sırasıyla İstanbul, İzmir Ankara ve Bursa oldu. İstanbul’da toplam 4 bin 850 dava konusu taraflar arasında arabuluculuk sağlanarak çözüldü. Bu rakam İzmir’de 2 bin 289, Ankara’da 2076, Bursa’da ise bin 542 oldu.