Ara malı ithalatı yerli üretimle gerileyecek

Sanayi Bakanı Varank, AKŞAM'a konuştu: Bu yıl yüksek katma değerli üretim öncülüğünde büyüme için milat olacak. Ara malı ithalatını azaltacak, teknoloji yoğun yerli üretimi artıracağız.

Miray Çimen

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yıl ve sonrasında yüksek katma değerli üretim öncülüğünde bir büyüme hedefliyor. AKŞAM'a değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu amaca ulaşmak için en öncelikli yapısal reformun Yerlileştirme Ürün Programı olacağını belirterek, “Ara malı ithalatını azaltarak, yerli üretimin teknoloji yoğunluğunu daha da artırmayı amaçlıyoruz" dedi. 

Büyümede milat

2019 yılı ve sonrası dönemde yüksek katma değerli üretim öncülüğünde bir büyüme için milat olmasını istediklerini belirten Bakan Varank, “Bu alanda atacağımız adımlar; güçlü ödemeler dengesine, düşük enflasyon hedeflerimize ve nitelikli istihdama önemli katkılar sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı. 

Teşvikler güçlenecek

Sanayi İşbirliği Projelerini geniş bir alanda uygulamaya odaklanacaklarını belirten Varank, şöyle konuştu: “Yatırım ortamını iyileştirmedeki çalışmalarımız da devam edecek. Mevcut teşvik sisteminin etkinliğini artırarak, bölgesel, öncelikli, stratejik ve büyük yatırımları teşvik etmeye devam edeceğiz.” Varank, “Milli teknoloji hamlemiz, prototip üretimi ve ticarileşmeye kadar fikrimizin, mesaimizin ve sermayemizin olabilecek en üst seviyelere çıkarılmasıyla hayat bulacak” diye konuştu.

Milli yazılım stratejisi hazırlanıyor

Varank, şunları söyledi: “Kamu-özel sektör işbirliğiyle ‘Türkiye Açık Kaynak Platformu’nu kuruyoruz. Platform, büyük bir yazılımcı ekosistemi inşa etmemizi sağlayacak. Yapay zeka, büyük veri ve blok zincirde stratejilerimizi Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’yle hazırlıyoruz.”

Antarktika’ya 3. sefer yolda

Bakan Varank ayrıca, “Antarktika'ya bu yıl üçüncü seferimizi düzenleyeceğiz. Geçici üssümüzü kuracağız" açıklamasını yaptı.