Apple’a 13 milyar Euro vergi cezası

Avrupa, rekor cezayı Apple'a kesti. Başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de Apple’la ilgili soruşturmalar sürüyor...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nda üç yıldır devam eden vergi soruşturmasında nihai karar verildi. ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 13 milyar euro ödemesine hükmedildi. 13 milyar euroluk ceza, bugüne kadar görülen en büyük vergi cezası miktarı. Apple’ın İrlanda’da hükümetle özel anlaşmalar yaparak buradaki şirketleri vasıtasıyla geçerli matrahın çok altında vergi ödediği iddia ediliyor. Apple ve İrlanda hükümeti suçlamaları reddederken Avrupa Birliği’nin bu yöndeki bir kararına itiraz etmeleri bekleniyor. 

STARBUCKS VE CHRYSLER 

Avrupa Birliği Komisyonu daha önce de Amerikan kahve zinciri Starbucks ve çok uluslu Otomobil üreticisi şirket Fiat Chrysler’ı Avrupa’daki vergi politikaları yüzünden cezalandırmıştı. Geçen yıl ABD ise Alman Volkswagen’in emisyon değerlerini manipüle ettiğini açıklamış ve şirket 15 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

ABD uyardı Avrupa dikkate almadı

Bu rekor vergi cezasından sadece 6 gün önce ABD Hazine Bakanlığı Avrupa Komisyonu’nun ABD merkezli şirketlere yönelik yürüttüğü soruşturmalarla ilgili ‘uyarı’ niteliğinde bir bildiri yayımladı. Söz konusu açıklamada Apple, Amazon ve Starbucks  ile ilgili vergi soruşturmalarının devam ettiği   hatırlatılarak “Komisyon daha önceden var olmayan kurallarla geçmişe yönelik ceza vermemeli. Bu yeni yaklaşım uluslararası vergi normlarına uygun bir yaklaşım değildir” ifadeleri yer aldı. Avrupa Komisyonu ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada ABD’li şirketlere karşı hiçbir önyargılarının bulunmadığını belirtti.   

SAVAŞIN YENi CEPHESİ: EKONOMİ

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda başlayıp 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla biten ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş’ın başaktörleri istihbarat servisleri olmuştu. Bugün ise dünya Rusya-Çin, ABD ve Avrupa olmak üzere üç merkezli yeni bir mücadeleye sahne oluyor. Bu çatışmanın merkezinde ise ‘ekonomi ve şirketler’ yer alıyor. Bu sebeple yeni soğuk savaşta ajanlar değil 'vergi denetçileri' öne çıkıyor.