Hasan Kuş
Dijitalleşme ve teknolojinin hayata giderek daha fazla nüfuz etmesi, banka müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarını hızla değiştiriyor. Müşteriler artık diledikleri finansal işlemi, diledikleri yerden en güvenilir ve en hızlı şekilde gerçekleştirmek istiyor. Fiziki şubelerde yapabildikleri her işlemi, daha kolay, daha zahmetsiz ve daha hızlı şekilde mobil şubeden de gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar ayrıca yapay zekâ destekli akıllı çözümlerin geliştirilmesini de talep ediyor. Bu kapsamda müşterilerin değişen beklentilerini önemsediklerini ve aksiyonları vaktinde aldıklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ile dijital bankacılık stratejileri, yeni nesil bankacılık ve sürdürülebilirlik konuları hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik...
300'ÜN ÜZERİNDE AKTİF API OLUŞTURDU
* Kuveyt Türk'ün dijital bankacılıkta hedefi nedir? Özellikle açık bankacılığın gündemde olduğu bu dönemde ne gibi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Dijital bankacılık stratejimiz kapsamında sunduğumuz uçtan uca dijital çözümleri artırmayı, dijital platformlara yaptığımız yeni yatırımlarla deneyimi daha iyi bir noktaya getirmeyi, gelişen trendlerle harmanladığımız iş süreçlerimizi operasyonel verimlilik bakış açısıyla sürekli geliştirmeyi amaçlıyoruz. Dijital ürün yelpazemizi genişleterek dijital yeteneklerimizi güçlendirmek, API entegrasyonları ve servis bankacılığı iş modelleriyle yeni nesil bankacılıkta sektörde öncü olmak gibi alt stratejiler üzerinde çalışıyoruz. Açık bankacılık ve yeni nesil bankacılık alanlarına odaklanan ekiplerimizle beraber bugüne kadar 300'ün üzerinde aktif API oluşturduk ve 50'den fazla iş ortağıyla iş birliği yaparak sektörde öncü adımlar attık.
BOA İLE TÜM İŞLEMLER TEK BİR PLATFORMDA
* Bankanızın dijital dönüşüm stratejisi nedir?
Kuveyt Türk olarak seçkin finansal ürün ve hizmetlerimizi tasarruf sahipleri ve yatırımcılarla etkin şekilde buluşturmakla yetinmeyip, aynı zamanda teknoloji ve inovasyon yolunda attığımız adımlarla sektördeki öncü konumumuzu sürdürüyoruz. 2025 stratejimiz doğrultusunda dijital müşteri sayımızı artırmak ve müşteri tabanımızın dijital kanal kullanımını teşvik etmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Özellikle bireysel tarafta fon kullanımı dahil olmak üzere bütün ürün ve hizmetlerimizi mobilden sunmayı, dijital kanallardaki ürün ve hizmet çeşitliliğinde en iyi bankalar arasında yer almayı hedefliyoruz. Kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz BOA Bankacılık Platformu, dijital kanallar dâhil tüm bankacılık sisteminin tek bir platform üzerinden çalışmasına olanak tanıyor. Tümüyle içerde geliştirdiğimiz bu platformu hem yurtiçinde hem de yurtdışında satışlarını gerçekleştirdik. BT operasyon ve yatırım maliyetlerinin yanı sıra süreçlerin hızlanmasını sağlayan bu bütünleşik sistem, özellikle yeni ürün geliştirme açısından ciddi avantaj sunuyor. API Market Platformu'nda sunduğumuz API'ler sayesinde finteklerle entegrasyon çalışmaları yürütüyoruz. Bu iş birliğinin sonuçlarından biri olarak, e-ticaret sitelerinde QR kod ile ödeme çözümü sunan ilk katılım finans kuruluşu olma unvanını elde ettik.
* Girişimcilik ve girişimcilere destek konusundaki çalışmalarınız nelerdir?
Teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin projelerini hayata geçirmelerine destek olarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu amaç doğrultusunda 2017'de kurduğumuz Lonca Girişimcilik Merkezi ile büyüme potansiyeli yüksek ve bu potansiyeli yakalayabilmek için sermaye ve mentorluk desteğine ihtiyaç duyan girişimcileri destekliyoruz. Her dönem yüzlerce başvuru arasından seçilen ortalama 10 girişim, ürün ve hizmetlerini Lonca'nın desteğiyle geliştirme imkânı buluyor. Girişimcilerin yola çıkarken ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçları gidermek üzere tasarladığımız Lonca programında, 125 bin TL'ye kadar olan hibe desteğinin yanı sıra eğitim, mentorluk, çalışma alanı, altyapı ve API desteği gibi birçok konuda girişimcilere katkı sunuyoruz. Lonca programından mezun olan girişimleri, iştirakimiz olan KT Portföy'ün kurucu ve yöneticisi olduğu Lonca GSYF'nin yatırım süreçlerinde değerlendiriyoruz. Lonca Girişimcilik Merkezi, girişimcilik ekosisteminin en etkin destekçilerinden biri olma yolunda çalışmalarını devam ettiriyor.
* Sürdürülebilirlik hedeflerinizi ve bu konudaki çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Sürdürülebilirlik konusundaki en önemli çalışmalarımız arasında 'Dünyanın İlk Sürdürülebilir Tier 2 Sukuk İhracı' yer alıyor. ESG yapıdaki sürdürülebilir sukuk ihracı, güçlü bir KOBİ portföyü bulunan ve aynı zamanda yenilenebilir enerji fonlamalarında sektör öncülerinden olan Kuveyt Türk'ün hem yeşil hem de sosyal fonlamalara olan desteğini ortaya koyuyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 100 iştirakimiz olan KT Portföy bünyesinde Türkiye'nin katılım esaslı ilk sürdürülebilirlik fonunu oluşturduk. Sürdürülebilirlik Katılım Fonu, ağırlıklı olarak çevresel, sosyal ve yönetişim konularında performansları yüksek olan yerli ve yabancı şirket hisseleri ile bu kriterlere uyan şirketlerin çıkardığı kira sertifikalarından oluşuyor. Fona yatırım yapan yatırımcılar, getiri elde etmenin yanı sıra çevreye ve topluma faydalı modellere finansman sağlayarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye katkı sağlamış oluyor.