1
ÖZGÜL ÖZTÜRK
ozgul.ozturk@aksam.com.tr
Son 1 yıldır artan şiddet olayları eczacıları illallah ettirdi. Gece hastalara hizmet verdikleri saatlerde hasta yakınları, hırsızlar ve bağımlıların silahlı, bıçaklı ve sözlü saldırılarına maruz kalan nöbetçi eczaneler alınan güvenlik önlemleri yeterli olmayınca kendi önlemlerini almaya karar verdi. İstanbul’da 4871 eczane var. Bunların 3 bin 350’si nöbet hizmeti veriyor. İstanbul’da her gece 120 eczane nöbetçi olarak açık kalıyor. İşte İstanbul Eczacılar Odası bu nöbetçi eczanelere yönelik yapılacak olası saldırılara karşı önlem olarak, gece saat 24.00'ten sonra kepenk arkasından hastalara hizmet verme kararı aldı. Uygulamayla gece ilaç ihtiyacı olan hasta ve hasta yakınları nöbetçi eczanenin kapısındaki zile basarak eczacıyı çağıracak ve güvenlik penceresinden ilacını alabilecek. Saldırılara karşı eczanelere panik butonu da koymaya hazırlanan İstanbul Eczacılar Odası ayrıca nöbetçi eczanelere hizmet verecek özel güvenlik personeli arayışına girdi.
Son 1 ayda İstanbul’daki meslektaşlarının 10’larca saldırıya maruz kaldığını anlatan Eczacı Serdar Türkaydın, şöyle dedi:
EN FAZLA HASTA YAKINLARI SALDIRIYOR
“1 ay önce Sultangazi’de bir meslektaşımıza saldırıldı. 2 gün önce yine aynı ilçede bir eczaneciye silahlı soygun ve bıçaklı gaspta bulunuldu. Ankara’da geçen hafta bir eczaneye girip silahlı soygun yaptılar. Kadın eczacının yazarkasasını alıp çıkmışlar eczaneden. 1 ay önce Kağıthane’de bir nöbetçi eczaneye döner bıçağıyla saldırıldı. 1.5 ay önce İstanbul’da bir madde bağımlısı eczacı arkadaşımıza saldırdı.” Tamamen kamu hizmeti vermek için 7-24 açık kalan nöbetçi eczanelerin karşı karşıya kaldıkları saldırıları ‘haksızlık’ olarak değerlendiren Türkaydın, melektaşlarının en çok hasta yakınları ve gaspçılar tarafından şiddete maruz kaldıklarına da dikkat çekti.
Bilgilendirme afişleri hazırlandı
İstanbul Eczacı Odası'nın eczacılara yönelik yayımladığı duyuruda ise şu ifadelere yer aldı: “Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik"in 35/5 maddesi gereğince gece nöbet tutan eczanelerin gece boyunca kapılarının açık olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Artan saldırıları da göz önünde bulundurarak, nöbetçi eczanelerimizin saat 24.00`ten sonra eczane kepenklerinin arkasından hizmet verecektir. Odamız uygulamayla ilgili hastaların bilgilendirilmesine yönelik bir de eczane cam afişi hazırladı."
Yasağın mağduru eczacı
Sağlık Bakanlığı’nın 1 yıl önce uygulamaya başladığı ‘Akılcı İlaç Strateji Planı’ kapsamında 1 yıldır reçetesiz antibiyotik satışının yasaklandığını hatırlatan Eczacı Türkaydın, bunu bilmeyen pek çok hasta yakınının antibiyotik vermediği için eczacılara saldırdıklarını ifade etti.
Eczacının güvenlik sorunu çözülsün
Nöbet sırasında yaşanan olaylardan ciddi endişe duyduklarını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Zafer Cenap Sarıalioğlu, hastalar ve hasta yakınlarından gece saat 24.00’ten sonra kepenk arkasından nöbet hizmeti verecek eczacılara karşı anlayışlı olmaları çağrısında bulundu. Sarıalioğlu yetkililere de “Acilen eczacılarımızın güvenlik sorunlarını çözün lütfen. Sağlıkta şiddete daha fazla kurban vermeden düzenlemeleri hayata geçirin” diye seslendi.
'Panik butonu' alındı
Saldırılara karşı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'yle diyaloğa geçtiklerini belirten Türkaydın "İçişleri Bakanlığı başvurumuz üzerine il emniyet müdürlüklerine nöbetçi eczane civarında devriyelerin artırılması talebinde bulundu. Biz de panik butonu almayı planlıyoruz" dedi.