Antep fıstığındaki üretim artışı % 150'ye yaklaştı

Nestlé Damak ve TEMA Vakfı tarafından, Antep fıstığının verim ve kalitesini artırmak amacıyla sürdürülen ‘Fıstığımız Bol Olsun' projesiyle, çalışılan bahçelerde komşu bahçelere kıyasla yüzde 149 üretim artışı oldu.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Bundan 10 yıl önce Nestlé Damak ve TEMA Vakfı iş birliğiyle başlayan "Fıstığımız Bol Olsun" projesiyle Gaziantep'teki fıstık bahçelerinde yüzde 149'a varan artışlar sağlandı. Üçüncü faz çalışmaları devam eden projeyle Antep fıstığında verim ve kalitenin artırılması, çeşitliliğin korunması ve doğal varlıkların sürdürülebilir kullanımı amaçlanıyor. 'Fıstığımız Bol Olsun', içerik olarak ise çiftçilerin bilgilendirilmesi ve kırsal ekonomiye katkı sağlamak için yapılan çalışmaları kapsıyor.

6 MİLYAR TL EK GELİR

Nestlé Çikolata ve Şekerleme İş Birimi Genel Müdürü Umut, 'Fıstığımız Bol Olsun' projesinin ilk iki fazında, çalışılan bahçelerde, komşu bahçelere göre yüzde 149 üretim artışı sağlandığını belirterek, "2011'den bu yana projeden yararlanan çiftçilerin yüzde 90,9'u, 2014'ten itibaren projeden yararlanan çiftçilerin ise yüzde 61,3'ü artık her yıl ürün alabildiyor. Proje kapsamındaki faaliyetlerin Türkiye'deki tüm fıstık bahçelerinde uygulanmasıyla üretimde yüzde 50 artış sağlanacağı ve 2 ila 6 milyar TL ek ulusal hâsıla elde edilebileceği öngörülüyor" dedi.

92 KÖYDE ÇALIŞMA

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise erkek fidan eksikliğini gidermek üzere proje bahçelerine dikilen erkek fidan sayısının 3'üncü fazda 3 bine çıktığını belirterek, "92 köyde 177 bahçede çalışmalar yürütülürken, 3. fazda danışmanlık desteği sağlanan üretici sayısı 2 bini geçti. 3'üncü evrede yaşlı bahçe sorununun çözümüne yönelik tepe tacı gençleştirme örnek uygulaması başlatıldı. 2 fazda yetiştirilen 133 aşıcı ve budamacıya ek olarak üçüncü fazda 60 aşıcı ve 60 budamacı yetiştirilmesi planlandı" diye konuştu. 3. fazda bahçe günü ve üretici sohbetleri etkinlikleri sürüyor.

ÜRETİCİ BİLİMSEL UYGULAMALARLA TANIŞIYOR

Deniz Ataç ise projede bugüne kadar çok başarılı sonuçlar elde edildiğine dikkat çekerek, "Bilimsel bilgi ile donatılan, uygulanabilir çözümler üretilmesi ve sürdürülebilir olmasına özen gösterdiğimiz proje, aynı zamanda vakfımızın en uzun soluklu projelerinden biri olması sebebiyle de bizim için çok değerli. Projemizde şimdiye dek üreticileri, toprak sağlığını koruyan bilimsel uygulamalar ile tanıştırdık; Antep fıstığı verimini ve üretimini artırdık. 2023 yılına dek devam edecek 3. Faz çalışmalarımızda da mevcut çalışmalara ek olarak, kazanımların yaygınlaştırılmasını ve geleceğe taşınmasını hedefliyoruz" dedi.

ANIT AĞAÇLAR KORUMAYA ALINDI

Umut Tavaşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "10 yıldır kendimizi adadığımız Fıstığımız Bol Olsun projesiyle tüm Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde verimi artırmayı amaçlarken, projemizin önemli bir ayağı da olan anıt ağaçları koruma altına alıyor, aynı zamanda doğal varlıkların sürdürülebilir kullanımını ve fıstığı gelecek nesillere ulaştırmaya devam ediyoruz."