Antalya'ya dev hipodrom

Hipodrom hizmete girdi! Antalya'da turizmi 12 aya yayacak açılış. Antalya, dün açılışı yapılan hipodrom ile turizmi 12 aya yayacak yeni bir tesise kavuştu. Yapı ve Yapı AŞ'nin projesini üstlendiği Antalya Hipodromu iş gücü ve çevre ekonomisine de büyük katkı sağlayacak.

Yapı ve Yapı AŞ'nin projesini üstlendiği Antalya Hipodromu dün açılarak ilk yarış yapıldı. Döşemealtı ilçesi Yağca Mahallesi'ndeki 810 dönümlük araziye kurulan ve bu özelliğiyle Türkiye'nin en büyük 3. hipodromu olma unvanını taşıyan Antalya Hipodromu, Türkiye'deki 10'uncu hipodromu olarak yarış fikstüründe yerini alacak. Açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, atçılığın Türklerin kültüründe ve tarihinde önemli bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

ATÇILIK BACASIZ SANAYİ

Yarış atçılığının geliştirilmesi, hem sosyal hem istihdam hem de ekonomik anlamda Türkiye'ye önemli katkı sağlayacağına işaret eden Özkaldı, "Atçılık bacasız sanayi, gelir kaynağı demektir. Türkiye'de 26 bin 500 İngiliz, 23 bin 400 Arap atı olmak üzere 50 bin yarış atı bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda uluslararası yarışlarda elde edilen başarıların artması ile Türkiye'nin yetiştiricilik konusunda ne kadar ilerlediğini daha rahat göreceğiz" dedi. Özkaldı, Türkiye'de bu yıl 5 bin 710 koşu yapılacağı bilgisini verdi.

TURİZME KATKI OLACAK

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, atın Türkler için kıymetli olduğunu, Antalya'da da bu spor dalının hipodrom sayesinde hızla gelişeceğini söyledi. Hipodromun kentte önemli bir istihdam da sağlayacağını dile getiren Yazıcı, "Antalya'da turizmi 12 aya yaymak için spor dallarının gelişmesini çok önemsiyoruz. Antalya Hipodromu da bu anlamda kente hizmet verecek. Hipodrom içindeki özel çocuklar için at terapi merkezinin kurulması da çok önemli." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Antalya'nın dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından olduğunu, Antalya Hipodromu'nun da bu anlamda hem turizme hem de Türk atçılığına katkı sunacağını kaydetti.

Antalya Hipodromu'nun açılışını Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve TJK Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Adalı birlikte yaptı.

İSTİHDAM KAYNAĞI OLACAK

TJK Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Adalı, Antalya Hipodromu'nun atçılar için cazibe merkezi, Antalyalılar için istihdam kaynağı ve sosyal yaşam merkezi olacağını dile getirdi. Adalı "TJK olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye'de atçılığın geliştirilmesi ve bu sporun tanıtılması için faaliyetlerimizi hız kesmeden devam ediyoruz. At neslinin ıslahı temel misyonu ile yarışçılık ve yetiştiricilik faaliyetlerimizi sürekli geliştirerek sürdürüyoruz. Türk atçılığını dünyada her geçen gün biraz daha söz sahibi olabilecek seviyeye getirmekte kararlıyız" dedi.

GECE YARIŞLARI DA YAPILACAK

Yapı ve Yapı A.Ş'nin inşaatını üstlendiği 812 bin metrekarelik Antalya Hipodromu, sentetik ve yarı silis kum olmak üzere 55 metre genişlik ve 1835 metre uzunluğunda 2 adet pistle hizmet verecek.

* Antalya Hipodromu 1104 atın barınabileceği 46 blokluk ahır kapasitesine sahip bulunuyor.

* Hipodrom, 1400'ü açık 400'ü de kapalı alan olmak üzere toplam 1800 oturma kapasiteli tribün binasıyla yarış severlere hizmet verecek.

* Hızla devam eden aydınlatma çalışmalarının tamamlanmasıyla hipodromda gece yarışları da başlayacak.

* Tesiste ayrıca 1 ambulans yolu, enerji merkezi, at kliniği, nalbanthane, atölye, kır kahvesi, doping binası, 2 adet eyerleme binası ve kapalı lonj olmak üzere toplam 10 adet diğer binalar yer alıyor.

* Misafir, jokey, at sahipleri, iş makinesi, ziyaretçi, rezerv olmak üzere 6 adet otopark bulunuyor.

* 2 adet 1500 m3 ve 1 adet 500 m3 olmak üzere 3 adet su deposunun da yer aldığı hipodromda yağmursuyu terfi merkezi, 4 adedi pist aydınlatma ve 4 adedi diğer binalar için kullanılmak üzere toplam 8 adet trafo binası, 3 adet kamera kulesi, 65.000 m2 kilitli parke yol, 3965 m çevre koruma duvarı ve peyzaj alanları da bulunmakta.

ÜNLÜ JOKEYLER PİSTE ÇIKTI

Antalya Hipodromu'nun ilk yarışı Açılış Koşusu oldu. Açılış gününde 6 koşu daha yapılacak. Antalya'dan ve çevre illerden gelen yarışseverler ilk günkü yarışlara ilgi gösterdi. Hipodromun açılış yarışlarında Halis Karataş, Ahmet Çelik, Gökhan Kocakaya, Hışman Çizik ve Mehmet Kaya gibi kariyerleri başarılarla dolu jokeyler, at binerek Antalya'da ilk kez piste çıktı.

242 KOŞU DÜZENLENECEK

Kasım ve aralık aylarında sonbahar, ocak ve nisan ayları arasında ise kış yarış sezonunun yapılacağı hipodromda İngiliz ve Arap atları için toplamda 242 koşu gerçekleştirilecek. Yarışlar, çarşamba ve cuma günleri koşulacak.