Antalya'ya 4 ayda 129 ülkeden turist

'Turizmde sıkıntı yok, geçen seneyi aşarız' Turizm Bakanlığı hedef ülkelerle görüşmeleri artırırken, Bakan Ersoy, “Geçen seneki rakamları geçeriz” dedi. Ersoy, iç turizmin 2020'ye kıyasla daha iyi olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Güvenli Turizm Sertifikamız çok etkili, dünyada en etkili çalışan sertifika sistemlerinden biri. Türk turiste de güven veriyor aynı zamanda. Bunun olumlu sonuçlarını görüyoruz. Bu sene iç turizm açısından bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda'nın önceki gün gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, turist sayısının 2020 yılı rakamlarının üzerine çıkıp çıkmayacağına yönelik bir soru üzerine, "Geçen sene 15 milyon hedefimiz vardı, 16 milyon gerçekleşti. Bu sene de netleşir herhalde 1 ay içinde, hava trafikleri netleşsin ona göre biz de tekrar bir yorum yapacağız. Kesinlikle geçen seneki rakamları geçeriz" diye konuştu.

AY BAZINDA DAHA İYİ

Bir başka soru üzerine Ersoy, iç turizmin yoğunlaştığını, 2020'ye kıyasla ay bazında bakıldığında daha iyi olduğunu söyledi. Rusya ile yapılan görüşmelere ilişkin bir soru üzerine Ersoy, "Vaka sayıları düzelmeye devam ediyor. Türkiye'den baktığımızda biz son günkü vaka sayısına bakıyoruz. Avrupa ve yurt dışı, 2 haftalık ortalamaya bakıyor" diye konuştu. Rusya'nın turist gelmesi konusunda, Türkiye'deki koronavirüs vaka sayılarıyla ilgili bir sınır belirleyip belirlemediğinin sorulması üzerine Ersoy, durumun şu an için olumlu seyrettiğini belirterek, "Vaka sayısında 5 binin altını görmemiz lazım" dedi.

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Avrupa Birliği'yle de görüşmelerin sorulması üzerine ise Ersoy, "Önümüzdeki hafta da çok yoğun görüşmelerimiz olacak. Ülke bazlı kararlar alınıyor, herkes kendi kararını kendi veriyor" ifadelerini kullandı. Çeşitli ziyaretlerinin olacağını belirten Bakan Ersoy, "AB ülkeleri yeni bir prensip kararı aldı, çift aşı yaptıran ziyaretçilerin seyahat kısıtlamalarını kaldırıyorlar. Bu bizim için de geçerli" diye konuştu.

ANTALYA'YA İLK 4 AYDA 129 ÜLKEDEN ZİYARET

Sağlıklı ve güvenli tatil imkanı sunan Antalya, yılın ilk dört ayında Rusya, Almanya, Ukrayna, Kazakistan, Polonya başta olmak üzere 129 ülkeden misafire ev sahipliği yaptı. Salgına rağmen geçen sene yaklaşık 3.5 milyon turiste ev sahipliği yapan Antalya'yı, ocak-nisan döneminde 445 bin 671 turist ziyaret etti. Antalya'nın en çok turist ağırladığı ülkelerin başındaki Rusya'dan 296 bin 131, Almanya'dan 39 bin 485, Ukrayna'dan 30 bin 409, Kazakistan'dan 12 bin 908, Polonya'dan 8 bin 490, İran'dan 5 bin 869, Amerika'dan 485 misafir geldi. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Rusya'dan ve Avrupa ülkelerinden uçuşlar başladığında hareketliliğin artacağını söyledi.

RUS TURİSTLERİN %60'I TATİLİ İPTAL ETMEDİ

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitriy Gorin, uçuşların kısıtlanmasının ardından Rus turistlerin yüzde 60'tan fazlasının Türkiye tatilini iptal etmeyerek ertelediğini bildirdi. Uçuşların kısıtlanması nedeniyle Rus tur şirketlerinin turistlere önemli oranda borçlandığına işaret eden Gorin, "Hesaplarımıza göre, şirketlerin iptal edilen turlar nedeniyle turistlere toplam borcu 20 milyar ruble düzeyinde" ifadelerini kullandı.