Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anne maaşı ile ilgili açıklama yaptı. Vatandaşlara işbaşı yapan anneye maaş verileceği müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada “2-5 yaş çocuğu olana ayda 400 lira destek vereceğiz” dedi. Detaylara haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız ödeme yapıyor. Ayrıca anne çalışıyorsa doğum parası, süt parası ve yarım gün çalışma dahil toplam dört farklı ödeme alıyor. Asgari ücretli bir anne bu yolla ilk çocukta 6 bin 622 lira hak ediyor. Annelerin yarım gün çalışıp tam maaş almaları sayesinde devlet katkısı 823 lira olacak. Anne ve babadan isterse birisi çocuk okula gidene kadar yarım gün çalışabilecek. Torba yasa ile yürürlüğe giren ve çıkartılan yönetmelikle de detayları belli olan yarım gün mesaide devlet katkısı aylık 823 lirayı bulacak. Yasaya göre kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak. Üstelik bu izin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de yararlanacak. Bu hak aynı şekilde işçi annelere de (özel sektörde çalışanlar) tanındı. Takvim'de yer alan habere göre bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.
İSTEDİĞİNDE BAŞVUR
Çocuk yardımı için başvurular, Aile Bakanlığı İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Burada çocuğun 15 Mayıs 2015’ten sonra doğmuş olması şart. İstediğiniz zaman başvuru yapabilirsiniz. Para 2 ay içinde Aile Bakanlığı’ndan alınabiliyor.
EMZİRME ÖDENEĞİ
Halk arasında süt parası olarak bilinen ‘emzirme ödeneği’ de yeni annelere ödenen paralar arasında. Süt parası 2017 için ‘133 lira’. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması gerekiyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. 5 yıl içinde başvuru yapılabiliyor.
112 GÜNLÜK PARA ALINIR
SSK’lı kadınlara doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Devlet, bu süreler için geçici iş göremezlik ödemesi yapıyor. Bu ödeme için anne adına doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmeli. Bu durumda örneğin asgari ücretli bir anneye en az 4425 lira ödeniyor.
YARIM GÜNE 1764 LİRA
Çalışan annenin çocuğuna daha fazla vakit ayırabilmesi için analık izni bitiminden sonra çocuk sayısına göre 6 aya kadar yarım gün çalışma hakkı tanındı. Bu durumda ilk çocuktan sonra İşkur’a başvuran anneye Damga Vergisi dahil iki aylık 1764 lira ödeme yapılır. Böylece, çalışan bir anne tüm ödemeler hesaba katılınca devletten en az 6622 lira para alır.
45 saat ikiye bölünecek
Memurlara göre işçi annelerin farkı ile yarım günlük maaşı işverenin kalanını ise işsizlik fonunun verecek olması. Öte yandan kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın belli günleri de çalışabilecek. Buna kurumlar karar verecek. Yani 3 gün izin yapıp 3 gün çalışabilecek.
Okula kadar izin
Bu arada anne ve babadan birisi çocuk okula gidene kadar yarım gün çalışabilecek. Yeni doğum yapmış bir çalışan annenin devlet tarafından kendisine verilen izinlerin sona ermesinden sonra çocuk ilköğretim çağına gelinceye kadar çalışan anne ve babadan sadece birisi işvereninden kısmi süreli çalışabilecek.
Normal maaşı: 2.500 lira
Kadın işçi için şartlar
* Son üç yılda en az 600 gün priminin yatmış olması
* Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması
* Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması
* Analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması.