Anlaşmayı güncelleyin ticaretimiz gelişsin

Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi çağrısına İtalyan'dan destek geldi. İtalya Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, “İki taraf için kazan-kazan olabilecek bir ticaret anlaşması, gümrük birliği modeli gerekiyor. Yeni müzakerelere bir an evvel başlanması lazım” dedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Gümrük Birliği anlaşması 1996 yılında imzalandı. Gümrük Birliği, AB ile karşılıklı ticarette kolaylık sağlamayı amaçlasa da zaman içerisinde özellikle Türkiye'ye açısından yetersiz hale gelerek birçok sorunu beraberinde getirdi. Bu nedenle Türkiye, son dönemlerde anlaşmanın değişen küresel ticaret uygulamalarına göre güncellenmesi yönünde girişimlerde bulunuyor. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği'nden de Türkiye'nin bu güncellemeyle ilgili çağrısına destek geldi.

30 MİLYAR $'LIK HEDEF

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ekonomik Forum bu yıl 'Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Yüzyılına Girerken İkili Ticari İlişkilerde Fırsatlar ve Riskler' başlığı ile İstanbul Venedik Sarayı'nda Türk ve İtalyan iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Türkiye ve İtalya arasında ikili ticarette geçen yıl 26.4 milyar dolarla rekor kırıldığını belirten İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, bu yıl eylül ayı itibarıyla rakamın 20 milyar dolara ulaştığını söyledi. Manzini, "2025 yılı için koyduğumuz hedef olan 30 milyar doları yakalayacağımız ve belki daha fazlası olacağı gözüküyor" dedi.

SEKTÖR EKLENMELİ

Bugün gelinen noktada ikili ticari ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması için Gümrük Birliği Anlaşması'nın modernize edilmesinin gerekli olduğunu belirten Manzini, şunları söyledi: "Şu anda bütün ticaretimiz 30 sene öncesinde imzalanan bir Gümrük Birliği Anlaşması'na dayalı. 30 sene önce takdir edersiniz ki; ne internet ne de cep telefonu vardı. Mevcut anlaşma sırf sanayi ürünlerini kapsıyor. O dönem tarım yoktu, hizmetler yoktu. Birçok eksik sektör var ve geçici bir anlaşma olarak düşünülmüştü. O bakımdan bu anlaşma artık güncelliğini yitirdi. Ama bunun artık modernize edilmesi, güncellenmesi gerekiyor. İki taraf için kazan-kazan olabilecek bir ticaret anlaşması, gümrük birliği modeli gerekli. Artık bunun siyasi kararlarının alınması ve müzakerelere bir an evvel başlanması lazım."

GÜÇLÜ BÜYÜME DEVAM EDECEK

Birçok İtalyan şirketin Türkiye'de yatırım yaptığı gibi, birçok Türk şirketinin de İtalya'da yatırımının bulunduğunu belirten Livio Manzini, "Otomotiv, makine, gıda, tekstil, kimya, ilaç gibi bütün sektörlerde önemli bir ticari ilişki var. İlişkiler bir tek sektöre dayalı değil, hiçbir sektör bariz bir şekilde ön planda değil. Bu yelpazenin bu kadar geniş olması ilişkinin sağlamlığını da gösteriyor. Dolayısıyla ilişki hem iyi hem büyüme trendinde hem de bu büyümenin önümüzdeki senelerde de devam edeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE İLE STRATEJİK ORTAĞIZ

Ekonomik Forum'da konuşan İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yıldönümü kutlamalarına katılmaktan büyük onur duyduğunu belirtti. Türkiye ve İtalya devletleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin önümüzdeki yıllarda da güçlenmeye devam edeceğini vurgulayan Marrapodi, "Türkiye ile stratejik bir ortak olduğumuzu düşünüyorum. Geçen yıl gümrükler arası gerçekleştirilen zirvede iki ülke arasındaki ticari hacmin 30 milyar dolara ulaşması hedeflendi. İtalya ve Türkiye girişimcilerinin, şirketleri arasında da ciddi bir büyüme odaklı potansiyel olduğunu söyleyebiliriz" dedi.