Anlaşmalı istifa eden tazminat alabilir mi? Bu detaya dikkat!

Koronavirüs sürecinde istihdamı korumak amacıyla başlatılan fesih yasağı işçi ile işverenler arasında yeni bir durum ortaya çıkardı. Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, fesih yasağı sürecine ilişkin detayları paylaştı.

AKSAM.COM.TR

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde istihdamı korumak amacıyla fesih yasağı getirilmişti.

Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, pandemi döneminde anlaşmalı istifa ile tazminat alınabileceğine dikkat çekerek, sürece ilişkin detayları paylaştı.

"Fesih yasağı süresince bazı işverenler işçiden istifa alarak alacaklarını ödemek ve iş sözleşmesini feshetmek yoluna gidiyorlar" diyen Bülbül, "Bu yöntemin izlenmesi halinde işçinin istifasının geçerli olabilmesi için işçinin haklarını almak kaydıyla istifa edeceğini bildirmesi gereklidir." açıklamasında bulundu.

Yargıtay'ın bu şekildeki bir istifanın işçi tarafından ikaleye davet niteliğinde olduğunu ifade eden Bülbül, "Eğer işveren işçinin haklarını ve ikale bedeli olarak ilave bir tutar öderse bu ikale geçerli sayılacaktır. Ancak fesih yasağı süresince ikale ile fesih yapılması da yasak. Bu nedenle fesih bildiriminin geçerli sayılmaması ihtimali de bulunuyor." dedi.

Bülbül, "İşçilerin bu şekilde mağduriyet yaşamamaları için işverenin bu yöndeki taleplerine "haklarımın ödenmesi kaydıyla istifa ediyorum" ifadesiyle dilekçe vermeleri ve ikale bedeli de dahil olmak üzere tüm alacaklarını talep etmeleri gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Okan Güray Bülbül, "Bu şekilde yapılan ikalelerde fesih yasağı kapsamında olduğu için işverenlerin bu yönde işlem yapması halinde idari para cezası ile karşılaşmaları ve ikalenin geçersiz sayılması halinde iş sözleşmesinin feshinin geçersiz olması söz konusu olacaktır." dedi.