ANKA’ya uydu kontrolü geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, ''Türkiye İHA konusunda dünyanın sayılı 4-5 ülkesinden biri haline geldi. ANKA'ya, yeni bir yetenek olarak uydudan kontrol getiriliyor'' dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin insansız hava aracı (İHA) tasarlanması ve üretilmesi konusunda dünyanın sayılı 4-5 ülkesinden biri haline geldiğini belirterek, "Amacımız, 3,5-4 ton civarında silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak” dedi. 

ANKA’YA UYDU KONTROLÜ 

Bakan Özlü, İHA tasarlanması ve üretilmesi konusunda Türkiye'nin çok ciddi mesafe kat ettiğine dikkati çekti. İHA'ların ağırlık, boyut ve menzillerine göre mini, male ve stratejik taktik gibi kategorize edildiğini anımsatan Özlü, Türkiye'de daha önce mini ve taktik seviye İHA'ların özel şirketlerce üretildiğini ve envantere dahil edildiğini anlattı. Male sınıfı İHA'nın da TAI tarafından tasarlandığını belirten Özlü, “Male sınıfı İHA olan ANKA'ya, yeni bir yetenek olarak uydudan kontrol getiriliyor. Yani Türksat uydusunun kapsamı alanı ne kadar ise menzili o alanı kapsayacak şekilde bir menzil uzatma yapılıyor. Böylece ANKA, Türksat uydusunun kapsamı alanında çalışabilecek. Bu çalışmanın sözleşmesi yapılmıştı, şu anda üretim aşamasında" diye konuştu. 

Mağarayı delip içerde patlayan bomba 

Hassas Güdüm Kiti'nin de SAGE bünyesinde geliştirildiğini kaydeden Özlü, projenin ASELSAN tarafından üretildiğini ve envantere girdiğini bildirdi. Özlü, Nüfuz Edici Bomba Projesi'ne de değinerek, "Bu da bir hedefi önce deliyor, içeri girip patlıyor. Özellikle mağaralardaki sığınaklarda, hem sığınağa nüfuz etme hem de nüfuzdan sonra içeride patlama şeklinde tasarlandı. Onun da üretimi yapılıyor ve envantere giriyor” şeklinde konuştu. 

İlk örnekleri Fırat Kalkanı’nda kullanılıyor 

Sonraki aşamanın silahlı İHA tasarlamak ve üretmek olduğuna işaret eden Özlü, şunları kaydetti: " Bunda da başarılıyız, ilk örnekleri var. Bu örnekler, şu anda Özgür Suriye Ordusu'na verdiğimiz destekte kullanılıyor. Buradaki temel husus, taktik sınıfı İHA 560-600 kilogram civarında, bunun üzerindeki silah sistemi de daha küçük oluyor. Amacımız, 3,5-4 ton civarında silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak.” 

F-35'lere entegre edilecek

Özlü, Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) SOM füzesinin geliştirildiğini dile getiren Özlü, “Yaklaşık 280-300 kilometre menzile sahip seyir füzesidir. SOM füzelerinin boyutlarını küçültüp F-35'lere entegre etme çalışması yürütülüyor" dedi.