Ankara'nın dönere tescil başvurusu AB'nin gündeminde... Almanya ‘benim' diyor

Almanya ile Türkiye arasındaki döner tartışması kızışıyor. Ankara'nın döneri tescil ettirmek için AB'ye yaptığı başvuruda kritik dönemece girildi. Kararın yakında açıklanması bekleniyor.

Akşam Gazetesi

Türk dönerinin en fazla tüketildiği ülkelerden biri olan Almanya, bir süredir dönerin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Bunun üzerine Türkiye ise 2022 yılında İstanbul merkezli Uluslararası Döner Birliği (Udofed) aracılığıyla, Avrupa Birliği'ne (AB) dönerin 'geleneksel ürün adı' (TGS) tescili için başvuruda bulunmuştu. Amaç, dönerin Türk gastronomi ürünü olduğu ve üretimi için de Avrupa çapında uygulanan standart bir düzenlemenin gerekliliğini sağlayabilmek. Alman Haber Ajansı'na (dpa) göre, şimdi 2 yıl önce yapılan bu başvuruda kritik karar aşamasına gelindi. Ajansa göre yetkili makam olan Avrupa Komisyonu günlerdir bu talebi inceliyor. İtirazların kabul edilebilir olarak değerlendirilmesi halinde ihtilafın çözümü için istişareler başlayacak. Bu aşamada oybirliğiyle bir çözüme ulaşılamaması halinde ise AB üye devletlerinin temsilcilerinden oluşan bir komite konuyu ele alacak. Bu komite, oy çokluğuyla varacağı kararla Komisyon'a başvuruya onay verip vermemesi gerektiğini bildirecek.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier, Türkiye'ye ziyaretinde yanında döner getirmişti.

TÜRKİYE NE İSTİYOR?

Başvurunun kabul edilmesi halinde Almanya'da döner üretiminde dana ve genç sığır ile hindi etinin kullanılması yasa dışı olacak. Zira Türkiye'nin başvurusu; döner üretiminin en az 16 aylık sığırların etinden veya en az 6 aylık koyunların but ve/veya sırt etinden yapılmasını öngörüyor. Buna tek alternatif ise tavuk göğsü ve/veya tavuk butundan yapılan tavuk döner olarak gösteriliyor. Ayrıca marine etme aşaması için hangi malzemelerin kullanılabileceği, et dilimlerinin ne kadar kalınlıkta olması gerektiği ve ne kadar süreyle marine edilmesi gerektiği gibi detaylar da standart düzenlemeye tabi olacak. Diğer yandan başvuru kabul edilse bile bu, prensipte Almanya'da döner üretiminin devamı için sorun teşkil etmeyecek.