Başkentin mimarisine zenginlik katacak Ankara YHT Garı, tarifeli seferlerine yarın başlıyor.
Türkiye'nin tarihinde ve kültüründe önemli yeri olan mevcut Ankara Garı'na dokunulmadan inşa edilen Ankara YHT Gar, yapılacak bağlantılarla Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarına aktarma olacak şekilde planlandı.
TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve inşası 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılı itibarıyla TCDD'ye devredilecek.
Hız, dinamizm ve modern mimariyi içinde barındıran, 235 milyon dolar yatırım bedeline sahip Ankara YHT Gar'da 50 bin 644 metrekarelik kısım ticari alan olarak ayrıldı. Garda, 134 otel odası, 12 kiralanabilir ofis ve 217 kiralanabilir ticari alan yer alıyor.
Günlük 50 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklükte inşa edilen ve toplam 8 kattan oluşan yeni garın bodrum katında aynı anda 12 YHT setinin yanaşabileceği 3 peron ve 6 demiryolu hattı, bay ve bayan mescitleri, AVM ile otele ait teknik alanlar bulunuyor.
Otopark hizmetlerine tahsis edilen 2. ve 3. bodrum katlarında ise bin 250 araçlık park alanı bulunuyor. Kargo, otel, ofisler, VIP, restoran, kafe gibi kiralanabilir ticari alanların girişleri ve TCDD’ye ait kargo alanı zemin katta yer alıyor. Biri engelli olmak üzere, toplam 27 bilet gişesinin bulunduğu, bilet katı 23 çalışma ofisi, 1 kayıp eşya bürosu,1 emanet ofisi ve ticari birimlerden oluşuyor.
1. katta TCDD'ye ait çalışma ofisleri, mağaza ve kafe gibi ticari birimler yer alırken, 2. katta 38 odalı otel, fastfood üniteleri, ticari alanlar ve 2 toplantı salonu hizmete sunuluyor. 3. katta ise 47 oda ve 1 süit olmak üzere, 48 odalı otel, ofis ve 2 çok amaçlı salon yer alırken, 4. kat 47 oda ve 2 süit olmak üzere, 49 odalı otel ve ofisten oluşuyor.
Ankara YHT Gar, bin 850'si kapalı, 60'ı açık olmak üzere toplamda bin 910 araçlık otopark kapasitesine sahip bulunuyor.
TCDD hizmetleri için tahsis edilen alanlar
Ankara YHT Gar'da TCDD hizmetlerine toplamda 5 bin 690 metrekare alan, 1'i engelli gişesi olmak üzere, toplam 27 bilet satış gişesi, 28 çalışma ofisi ve 2'si engellilere ait olmak üzere, toplam 50 araçlık otopark tahsis edildi. Söz konusu alanda danışma, toplantı salonu, personel dinlenme odası, yemekhane, bekleme salonu, kayıp eşya birimi, mutfak ve depo birimi, teknik oda, malzeme ve temizlik odası, hareket memuru odası, kumanda odası ile nöbetçi müdür odası da yer alıyor.
AA