Anadolu’ya bilim seferberliği Hatay’dan başladı 

Çocuklara bilimi sevdirme amacıyla yola çıkan YGA, hayal ortakları TAV ve Yapı Kredi’yle birlikte ve MEB’in desteğiyle ‘Anadolu’ya Bilim Seferberliği başlatıyor. Projenin ilk adımı olarak 81 ildeki 500 okula toplam 5 bin bilim seti gönderilecek.   

Şenay KÖŞDERE

Geleceğin liderlerini yetiştirme hedefiyle kurulan YGA-Young Guru Academy’nin, TAV Havalimanları ve Yapı Kredi’nin hayal ortaklığında ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirdiği “Anadolu’ya Bilim Seferberliği” Hatay’dan başladı. Hatay Kırıkhan Mimar Sinan Ortaokulu’nda gerçekleşen buluşmada çocuklara YGA Bilim Setleri dağıtıldı ve YGA gönüllüleri tarafından bilim seansı gerçekleştirildi. Aynı gün Türkiye’nin dört bir yanından gelen 400 fen öğretmeninin katıldığı ve TED Hatay Koleji’nde düzenlenen 9. Fen Bilgisi Paylaşım Zirvesi’nde TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve YGA Kurucusu Sinan Yaman’ın konuşmasının ardından öğretmenlere YGA Bilim Setleri eğitimi verildi. 

ÇOK ÖNEMSİYORUZ 

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı ve YGA Danışma Kurulu üyesi Sani Şener “Temel bilimler, toplumların ilerlemesi ve ekonominin gelişmesi için vazgeçilmez önemdedir. Fizik, kimya ve biyolojinin çözülen her probleminin ve bunların yarattığı teknolojinin sonucu ortaya çıkan ürünler geleceğin dünya ekonomisini şekillendirecektir. Bu nedenle iş dünyası olarak ülkemizde bilimsel gelişmeyi çok önemsiyoruz. Bugün bilimi severek büyüyen gençlerimiz yarının Türkiye’sine yön verecekler. 

TOPLUMA KATKI ESAS

TAV olarak biz kuruluşumuzdan bu yana karlılığımızı her zaman sosyal faydalarla taçlandırdık. Faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyalarda toplumsal kalkınmaya katkı sunmak için çalıştık. YGA’nın Anadolu’daki öğrencilerde bilim sevgisini geliştirmeyi amaçlayan ve bilimsel düşüncenin temellerinin sağlamlaşmasına katkı sunan bu programına destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefinin ancak eğitimli, bilimi seven bir gençlikle olabileceğine inanıyoruz” diye konuştu. 

Danışman Aziz Sancar  

YGA mezunlarının geliştirdiği Bilim Setleri ve Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar, Harvard & MIT öğretim üyesi Prof. Mehmet Toner ve Prof. Doğan Cüceloğlu’nun danışmanlığında hazırlanan bilimsel içerikler, çocukların deneyerek öğrenmesini ve bilim özgüvenlerinin artmasını sağlıyor. 

Herkes bağış yapabilir 

Projeye destek olmak isteyen herkes bilimseferberligi.org adresinden bağış yaparak Bilim Seferberliği’ne katılabiliyor, bilim seti hediye etmek istediği ili kendi seçebiliyor. MEB tarafından belirlenen her okula 10’ar adet bilim seti gönderilirken, öğretmenler de bilim setinin sınıf içi kullanımına dair eğitimlere ulaşabilecekleri platforma erişim hakkı kazanıyorlar. 

Hedef: Çift kanatlı gençler 

YGA’nın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Sinan Yaman “Çocukların bilimi sevmesi, bilimsel bakış açısı kazanması gerekli ama yeterli değil. Çift kanatlı gençler yetiştirmeliyiz; bilim ve erdemi birleştiren. Fırsat verildiğinde birlikte bu çift kanatlı gençlerin neler başarabildiklerini görüyoruz” şeklinde konuştu. 

Akıl üretmek zorundayız

MEB Eğitim Ortamları ve Öğrenim Süreç Geliştirme Daire Başkanı Mücahit Akgün ise “Tez elden çocuklarımızı muasır medeniyet seviyesine koşturmamız lazım. Bu dünyada var olmak istiyorsak akıl üretmek zorundayız” diye konuştu.