Anadolu'nun hazineleri İstanbul Havalimanı'nda

Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı İstanbul Havalimanı'nda, Anadolu'daki medeniyetleri anlatan eserlerin yer aldığı müze, kapılarını basına açtı.

BÜLENT ŞANLIKAN

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılışı yapılan müzenin tanıtımını İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürü Rahmi Asal yaptı. Sergide Anadolu’daki 27 müzeden 300 nadide eser yer alıyor. Müzede Fatih Sultan Mehmet dönemine ait kılıç, İmparator Caracalla’nın tek bütün heykeli ve Kadeş Antlaşması gibi orijinal eserler misafirlere sunuluyor. Müzeyi bir yıl boyunca İstanbul Havalimanı’nda transit yolcular ziyaret edebilecek.

HER YIL FARKLI KONSEPT

Müzenin her yıl farklı bir konseptle yolcuları karşılaması planlanıyor. Anadolu medeniyetlerinin dünya kültür tarihine miras olarak sunduğu eserlerin, yer alacağı müzede, ayrıca çocuklar için de bölümler bulunuyor. Müzede ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası içinde yer alan 18 eser de tanıtılıyor. Rahmi Asal, şunları söyledi: “Anadolu’dan 27 müzeden 300 eser var. Orijinal eserler bunlar çok azı imitasyon. İmitasyon olanlar daha çok taht dediğimiz eserlerimiz. Küçük bir Anadolu uygarlıkları müzesiyle karşı karşıyayız aslında.”