Ambargoyu ASELSAN çözdü

İHA'ların ambargoya takılan sistemleri için yerli çözüm. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bayraktar insansız hava araçlarının Kanada'dan aldığı elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemlerine (CATS) ambargo uygulanmaya başlandığını anımsatarak, ASELSAN'ın geliştirdiği CATS sisteminin İHA'larda başarılı bir şekilde test edildiğini ve aktif olarak kullanılmaya başlandığını bildirdi.

ASELSAN'ın Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığının bulunduğu Akyurt tesislerini ziyaret eden Varank, ASELSAN'ın Akyurt tesislerinde özellikle elektro-optik ve aviyonik sistemleri geliştirdiğini ve ürettiğini söyledi.

KISIT GETİRİYORLAR

Türkiye'nin kendi teknolojilerini üretmede son yıllarda büyük gayret içinde olduğuna dikkati çeken Varank, "Bunun en önemli alanlarından biri de savunma sanayii. Birçok ülke Türkiye'ye şu anda gizli ya da açık ambargo uyguluyor, birçok ürüne kısıt getiriyor.

GÖZLEM VE İŞARETLEME

Son yıllarda yakaladığımız gayretle birlikte Türkiye, savunma sanayiinde yüzde 20'lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 70'lerin üzerine çıkardı" diye konuştu. ASELSAN'ın hava platformları için geliştirdiği elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi 'CATS' hakkında bilgi veren Varank, "Bunlar insansız hava araçlarında hem gözlem yapan hem de lazer işaretleme yapan sistemler. Yurtdışından almamıza kısıt getirilen İHA'larda kullanılan kameralar bu sistemlerdi, burada çok başarılı bir şekilde yapılmış" diye konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMADA KRİTİK

Bakan Varank, platform seviyesinde üretilen ürünlerin yanı sıra, bunların içindeki ekipmanların da üretilmesinin önemini vurgulayarak, "Bir sistemi kendiniz geliştirseniz de içinde çok kritik bir parçayı üretemiyorsanız o sistemleri kullanamıyorsunuz. ASELSAN'ın tesisleri bu manada da Türkiye'de dışa bağımlılığı azaltmak ve katma değerli ürün geliştirmek anlamında önemli" dedi.