Ambalaj hilesine sıkı takip

Bakanlık denetimi artırıyor! Gramajla gizli zam yapana ceza yağacak. Ürünlerine açıkça zam yapmak yerine etiket fiyatını sabit tutup paket gramajını düşürerek vatandaşı aldatma yoluna giden firmalara ceza yağacak. Ticaret Bakanlığı bu ürünlere yönelik denetimlerini sıklaştırdı.

Özellikle temel ihtiyaç maddeleri ve gıda ürünlerinin üreticisi konumunda olan firmaların, yasal düzenlemelere uygun şekilde faaliyet göstermelerinin basiretli tacir olmanın gereği olduğunu değerlendiren Bakanlık, bu konuda adım attı. Ticaret Bakanlığı, gramaj ve adedi azaltılmasına rağmen satış fiyatı değişmeyerek gizli zam yapılan ürünlere karşı denetimlerini sıkılaştırdı.

FARK EDİLEMİYOR

İncelemeler neticesinde, ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçülerinin azaltılmasına karşın ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmediği tespit edildi. Ambalaj ve satış fiyatının değişmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediği, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında zımni olarak artış yapıldığı belirlendi. Denetimlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için 81 ticaret il müdürlüğüne talimat verildi. Ayrıca temel ihtiyaç maddeleri ve gıda ürünlerini piyasaya arz eden firmaların üyesi olduğu sivil toplum ve meslek kuruluşlarına, üyelerinin yasal düzenlemelere uygun davranmaları aksi takdirde haklarında idari yaptırım uygulanabileceği konusunda yazılı uyarı gönderildi. Mağduriyetlerin önlenmesi adına tüketicilerin, ürünlerin ambalajlarının ve etiketlerinin dikkatle incelenmesi konusunda farkındalığa sahip olmaları önem taşıyor.

ŞİKAYET BAŞVURUSU YAPIN

Firmalarca gerçekleştirilen yanıltıcı ambalajlama uygulamaları Reklam Kurulu tarafından haksız ticari uygulama olarak ele alınıyor. Hükümlere aykırı davrananlar hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor. Vatandaşların, herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulaması ile karşılaşmaları halinde Reklam Kurulu'na veya ticaret il müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

KAVANOZU BÜYÜTEREK GRAMAJ DÜŞÜREN VAR

Gramaj hilesine ilişkin internet platformlarında çok sayıda şikayet örneği yer alıyor. Bir tüketici kavanozla satılan bir ürünün boyunun uzatıldığını ancak gramaj değerinin 1000'den 920'ye düşürüldüğünü iki ürünü de yan yana fotoğraflayarak paylaşmış. Başka bir tüketici 40 gramdan 36 grama düşürülen bir gofreti şikayet etmiş. 80 gramlık bir konserve 75 grama düşürülmüş ve bunu fark etmek imkansız.