Amazon, Alibaba gibi uluslararası elektronik ticaret şirketlerinden sipariş edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 euroyu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırıldı. Bundan sonra değeri 1500 euroyu aşmayan ürünlerden, eğer AB ülkelerinden geliyorsa yüzde 18, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 20 oranında gümrük vergisi alınacak. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
KİTAPLARA YOK
Yurtdışından Türkiye’ye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen ve bedeli gönderi başına 150 euroyu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap ve benzeri basılı yayın için ise vergi muafiyeti uygulanacak. Bireysel olarak vatandaş adına gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen diğer eşya için tek ve maktu vergi uygulanacak. Ticari mahiyeti bulunan eşya için ise İthalat Rejim Kararı kapsamında yürürlükteki ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacak.
İLK SİNYAL ALBAYRAK’TAN
Yurtdışından 3 yılda bir telefon getirilebilecek
Önemli bir değişiklik de yurtdışından getirilen cep telefonlarına ilişkin yapıldı. Mevcut uygulamada 2 yılda bir pasaporta işlenmek kaydıyla yurtdışından Türkiye’ye telefon getirilebiliyordu. Bu süre 3 yıla çıkarıldı. Bu şekilde vergi kaybının azaltılması hedeflenirken, muafiyet hakkının yolcu dışındaki bir başkası tarafından kullanımının da önüne geçilmesi amaçlanıyor. Televizyon ve müzikçalar da bu kapsamda değerlendiriliyor.
Kambiyo işlemlerine düzenleme
Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV tahsil edilecek. Konuya yakın kaynaklar, bunun yeni bir vergi düzenlemesi olmadığını belirterek, "Amaç spekülatif döviz alım-satımını caydırıcı hale getirmek" bilgisini verdi.