Amaç: güçlü iletişim mesaj: gerçek Türkiye!

Ekonomi yönetimi yeni dönemde ‘açık iletişim’ politikası uygulayacak. Bu kapsamda Merkez Bankası, reel sektör temsilcileriyle toplantılar yapacak. Ağustostan itibaren 'roadshow'a çıkılıyoramaç algı operasyonlarıyla yıpratma çabalarına karşın 'gerçek Türkiye' hikayesini anlatmak... 

SELİM KARAHAN

Hava döndü, Türkiye rüzgarı yeniden arkasına almak için ciddi hamleler atıyor. STK'ların ve özel sektör temsilcilerinin başlattığı tanıtım atağına şimdi hükümet de güçlü bir dizi atılımla destek olacak. Piyasalardaki kısa vadeli panik havasını üzerinden atan Türkiye, yabancı yatırımcı nezdinde de ciddi bir hamleye başladı. Merkez Bankası, ‘iletişim yöntemlerinde değişikliğe gittiğini duyurdu. Bu kapsamda diğer dönemlerden farklı olarak reel sektör temsilcileriyle de fikir alış verişi yapılması kararı alındı. Uzmanlar, Merkez’in bu yeni tavrını şöyle yorumluyor: “Merkez Bankası, reel sektör temsilcileriyle yapılacak görüşmelerle mevcut ekonomi hakkında daha net bilgiler edinecek. Bu sayede faiz indirimlerinde de daha esnek bir döneme girilecek.”  

YATIRIMCIYA ANLATILACAK

Bir diğer önemli hamle ise yurtdışındaki yabancı yatırımcılara ilk ağızdan ‘Türkiye hakkındaki bilgilerin aktarılması olacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, ‘roadshow’a çıkılacağını açıkladı. Bu durumu “Dünyaya 'gerçek Türkiye'yi anlatmak için seferberlik başlatılıyor” şeklinde yorumlayan analistler, ‘iletişimin gücüne’ vurgu yapıyorlar.

İLK DURAK ASYA-KÖRFEZ

Planlanan roadshow’la ekonomi yetkilileri, başta Asya Pasifik ve Körfez ülkelerine çıkarma yapacak. Ağustos tatil dönemine denk geldiği için Avrupa’ya ikinci aşamada çıkarma planlanıyor. Bu süreçte, yatırım bankalarının yanı sıra kredi derecelendirme kuruluşlarıyla da yoğun bir mesai yapılacak. İletişim kanalları bütünüyle kullanılacak. 

Her türlü mecra kullanılacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, "STK başkanlarıyla Türkiye'nin yaşadığı sürecin, ekonomi, yatırım, istihdam, gelecekteki fırsatları ve işbirlikleriyle ilgili artan cazibesinin dünyaya anlatılması gerekiyor. Her türlü mecrayı kullanarak dünyada bir seferberlik başlatma kararı aldık" dedi. Zeybekci, 'Ekonomi Dünyası İstişare Toplantısı-Güçlü Demokrasi Güçlü Ekonomi Hedef 2023' konulu toplantıda konuştu. Zeybekci, ağustos ayının başında tüm dünyada Türkiye'yi anlatan çalışmalar yapacaklarını belirterek, bu ülkeleri ziyaret edeceklerini ifade etti. Zeybekci, "Türkiye'nin fırsatlarını bir daha anlatacağız" dedi.

15 ülkede çalışmalar yapılacak 

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, STK'ların bir araya gelerek, ülkenin bu sıkıntılardan kurtulması için ortak akıl üretmeye çalıştığını söyledi. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Türkiye'de yatırımı olanlarla sıcak temasta olduklarını dile getirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de 15 ülkede çalışmalar yapılacağını vurguladı.

3 Ağustos'ta önemli toplantı

Bu süreçte yapısal reformlara yönelik adımlar da kız kesmeden devam edecek. Bu kapsamda Hükümet, 3 Ağustos’ta yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyecek. Bu toplantıda alınacak kararlarla tüm yatırımcı kesime “Ara verme, erteleme, fırsatı kaçırma” mesajı güçlü bir şekilde verilecek.