Altına hücum!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dövizi olanların yatırımlarını altına ve TL'ye dönüştürme' çağrısı sonrası yatırımcılar altına yöneldi. Kuyumcularda hareketliliğin arttığına dikkat çekilirken, vatandaşın özellikle gram altına ilgi gösterdiği belirtiliyor. Kuyumculara ise 'en az kârla satış yapın' çağrısı yapılıyor.   

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk Lirası, altın değer kazansın' çağrısıyla bazı yatırımcılar, altına yönelmeye başladı. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, yaptığı açıklamada, sektör olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısını çok olumlu bulduklarını ve desteklediklerini ifade etti. İşler, altının, her zaman 'güvenli liman' olduğunu ve bu özelliğini korumayı sürdürdüğünü belirterek, "Altın, kara gün dostudur. Tarihten bu yana bu misyonunu sürdürmüştür. Ülkemizin kritik bir süreçten geçtiği bugünlerde de altın birikiminin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.

HAREKETLİLİK BAŞLADI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının kısa süre içerisinde halk nezdinde gerekli karşılığı bulacağına inandıklarını ifade eden İşler, şöyle devam etti: "Nitekim hem Kapalıçarşı hem de İstanbul’un çeşitli semtlerinde altın alımına dönük yeni bir hareketliliğin başladığına dair işaretler alıyoruz. Esnafımız da bu hareketliliği teyit ediyor. Vatandaşların dövizlerini TL’ye çevirerek altın almaya yönelmeye başladığını söyleyebiliriz. Bu vesileyle dövizde oluşan dalgalanmanın da geçici olduğunu, 1-2 aylık süre içerisinde dengeye oturacağına inanıyorum."  

EN AZ KÂRLA SATIN! 

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından gram altın satışlarında gözle görülür bir kıpırdanma olduğunu ifade ederek, bazı vatandaşların gram altınları dolarla aldığını söyledi. Halaç, "Biz de ellerindeki dolar karşılığında gram altın almak isteyen vatandaşlarımıza en az kârla satış yapılması yönünde kuyumcularla mutabık kaldık. Neredeyse maliyet fiyatına satış yapmalarını istedik. Dolarların altına çevrilmesinde bir katkımız olsun istedik" diye konuştu.

'Bankada tutun' çağrısı

Dolar ve euronun aksine altının milliyeti olmadığını savunan Halaç, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız altın alsın ama bu altınlar yastık altında kalmasın. Vatandaşlar, yatırım için alacağı altını bankalardaki altın hesabında tutmalı ve bankaların da bu altınlara kâr payı ya da faiz verdiğini bilmeli." 

DAHA FAZLA TANITIM

Altın bankacılığının gelişiminin, altınların yastık altına kaçmasını engelleyen önemli bir alan olduğunu, bu alanda daha fazla reklam ve tanıtım çalışması yapması, daha fazla kâr payı ya da faiz vermesi gerektiğini belirten Halaç, "Bankalar altın mevduatına en az yüzde 3 faiz vermeli. O zaman altın yastık altından çıkar" diye konuştu.

Yastık 'altın'da 200 milyar $

Halaç, Türkiye'de yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarının 5 bin ton olduğunu, bunun 200 milyar dolara tekabül ettiğini belirterek, bu rakamın büyük bölümünün ev almak ya da başka önemli ihtiyaçlar için kiralık kasa, ev ya da kuyumcularda uzun yıllar atıl kaldığını söyledi. Özcan Halaç, şöyle devam etti: "Yastık altındaki 5 bin ton altın, 200 milyar dolar büyüklüğündeki bir paranın ekonomiden kaçırılmış olması demektir."