Altın üretiminde tarihi rekor

2020'de altın üretiminin salgına rağmen 42 tona ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını açıklayan Bakan Dönmez, bunun ekonomiye katkısının ise 2.4 milyan dolar olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, altın üretiminin Kovid-19 salgınına rağmen 2020 sonunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 42 tona ulaştığını açıkladı. Bakan Dönmez, “Böylece ekonomimize 2.4 milyar dolarlık bir katkı sağladık” dedi. Altın Madencileri Derneği temsilcilerini kabul eden Dönmez, geçen yılın enerji ve madencilik sektörü açısından başarıyla tamamlandığını söyledi. Dönmez, Türkiye’de yerli ve yabancı toplam 18 altın madeninin üretime devam ettiğini kaydetti.

20 YENİ MADEN YOLDA

20 yeni altın madeni projesinin de yatırım için gün saydığını anlatan Dönmez “Bu projelerin de devreye girmesiyle altın üretimimizi 100 tona çıkaracağız. Hedefimiz, altın ihtiyacımızı önce yerli kaynaklardan sağlamak, altın kaynaklı cari açığı önemli ölçüde azaltmak, bu alandaki istihdamı artırmak” diye konuştu. Geçen yıl % 123 artışla 25.2 milyar dolarlık altın ithal edildiğini dile getiren Dönmez, altının Türkiye’de büyük oranda tasarruf ve yatırım amacıyla değerlendirildiğini söyledi. 

12 MİLYAR DOLAR ÜLKEDE KALABİLİR

Altın madenciliğinde bir kişiye istihdam sağlamak için 488 bin dolarlık yatırım yapıldığına dikkati çeken Bakan Dönmez, Türkiye’de madenciliğin dünya standartlarına uygun yürütüldüğünü vurgulayarak, çevreci bir madencilik prensibiyle hareket edildiğini dile getirdi. Bakan Dönmez, Türkiye’nin, ithal ettiği altının yarısını üretmesi durumunda 12.5 milyar doların ülkede kalacağına işaret etti.